Ziua NATO în România sărbătorită la MApN împreună cu Ziua Porților Deschise

La eveniment au fost prezenți ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, șeful Statului Major General al Armatei Române, generalul Nicolae Ciucă, precum și alți membri ai conducerii ministerului.

Ceremonia a debutat cu ridicarea drapelului național și a drapelului NATO și intonarea imnurilor României și al Alianței Nord-Atlantice. A urmat un moment de reculegere în memoria militarilor căzuți la datorie în teatrele de operațiuni.

„NATO reprezintă o alianță a valorilor democratice și a solidarității între statele membre. România și-a asumat cu seriozitate statutul de membru cu drepturi depline a celei mai de succes alianțe politico-militare din istoria omenirii, înțelegând odată cu beneficiile care decurg din această calitate și obligațiile pe care și le îndeplinește cu succes. Militarii noștri și-au cucerit cu arma în mână respectul camarazilor din celelalte armate, precum și aprecierea liderilor politici ai țărilor aliate. Am primit nenumărate felicitări pentru prestațiile impecabile ale militarilor români în teatrele de operații și mulțumiri pentru contribuția națională la eforturile NATO în misiuni angajate în zone fierbinți ale globului”, a declarat ministrul Apărării Naționale.

Mircea Dușa a punctat în discursul său aprecierea arătată față de profesionalismul militarilor români de generalul Philip Breedlove, comandantul suprem al forțelor NATO din Europa, în cadrul recentei vizite pe care acesta a efectuat-o la București.

„Am fost mândru de felul cum militarul cu cel mai înalt grad din NATO vorbește despre contribuția militarilor români, vorbește despre contribuția României la operațiunile desfășurate până acum și mai ales despre încrederea pe care acest general american o acordă capacității Armatei Române de a juca un rol important în acțiunile viitoare în contextul actual de securitate. Avem oameni valoroși, profesioniști, respectați și apreciați, căliți în teatre, care au cunoscut realitățile noului mediu de luptă din praful Afganistanului și din nisipul Irakului prin contribuția cărora țara noastră a ajuns să aibă un cuvânt important de spus la masa dezbaterilor în Alianță”, a declarat Dușa.

Ministrul Apărării a subliniat că al doilea deceniu al țării noastre în NATO nu va fi ușor, dar că „România beneficiază de cele mai importante garanții de securitate pe care le-a avut vreodată”.

„Toți suntem pentru unul și fiecare este pentru toți. Vedem aceasta în fiecare zi, cu fiecare măsură care este luată, cu fiecare strategie care este implementată. Summit-ul NATO din Țara Galilor a demonstrat încă o dată coeziunea și solidaritatea aliaților prin deciziile adoptate de șefii de stat și de guverne pentru adaptarea Alianței la criza din Ucraina și la arcul de instabilitate din regiunea Orientului Mijlociu și a nordului Africii. Un prim pas în consolidarea posturii de apărare și descurajare adoptat de Alianță, în special pe flancul estic, l-a reprezentat aprobarea planului de acțiune pentru creșterea capacității operaționale, mai ales prin prisma creșterii nivelului de răspuns a forțelor convenționale ale NATO „, a declarat Dușa.

Ministrul Apărării a adăugat că în contextul noilor provocări de securitate pe flancul estic al NATO, „România va pune la dispoziția Alianței un Comandament multinațional de Divizie și va găzdui o structură multifuncțională de integrare a forțelor NATO ca măsură importantă”.

„Aceste structuri vor însemna o prezență vizibilă și persistentă a NATO în România și vor avea un rol cheie în asigurarea legăturii între forțelor naționale și cele ale NATO. (…) România este gata oricând să contribuie creativ și pragmatic la succesul Alianței în numele unui viitor mai sigur pentru cetățenii noștri și pentru cetățenii țărilor membre care împărtășesc cu noi aceleași valori democratice și aspirații de libertate. Cu ocazia Zilei NATO felicit toți militarii Armatei Române, activi sau în rezervă, pentru contribuția adusă la integrarea țării noastre în comunitatea euroatlantică și urez mult succes tuturor celor care vor primi sarcini și misiuni în cadrul complexelor angajamente de securitate asumate de țara noastră. La mulți ani NATO, La mulți ani România!”, a mai declarat Mircea Dușa.

În cadrul evenimentului, drapelul de luptă al Statului Major al Forțelor Terestre Armate a fost decorat cu Emblema de Onoare a Statului Major General în semn de apreciere față de profesionalismul arătat de personalul militar și civil în îndeplinirea cu responsabilitate a misiunilor încredințate.

La MApN continuă până la ora 13,00 Ziua Porților Deschise, sutele de vizitatori care au sosit deja la sediul Ministerului Apărării Naționale putând vizita expozițiile de armament, tehnică de luptă și echipamente militare, realizările tehnice ale Universității Naționale de Apărare, precum și filme documentare despre istoria Armatei Române.

 

sursa: agerpres.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *