Ziua internațională a pacientului cu Parkinson

Ziua internațională a pacientului cu Parkinson este sărbătorită anual cu scopul creșterii nivelului de informare în ceea ce privește maladia Parkinson și al impactului acesteia asupra individului, familiei și societății.

La 3 aprilie 2016, Societatea pentru Studiul Neuroprotecției și Neuroplasticității (SSNN) și Societatea de Neurologie din România au prezentat o statistică din care reiese că, în țara noastră, peste 70.000 de pacienți cu boala Parkinson beneficiază de tratament medicamentos specific. Potrivit acelorași statistici, boala Parkinson este a doua afecțiune neurologică degenerativă, ca frecvență, după maladia Alzeimer, 6,3 milioane de persoane în întreaga lume fiind afectate de boala Parkinson, dintre care 1,5 milioane de europeni. Numărul acestora este posibil să se dubleze până în 2030.

Anual, în întreaga lume, zece oameni din 100.000 sunt diagnosticați cu boala Parkinson. Majoritatea cazurilor se înregistrează la pacienți a căror vârstă depășește 55 de ani, dar unul din 20 manifestă simptome înainte de vârsta de 40 de ani. Bărbații sunt mai expuși, statisticile arătând că prevalența bolii pe sexe este de 1,5 bărbați la o femeie.

Conform http://www.asociatia-antiparkinson.ro/, boala Parkinson este o dereglare a creierului cauzată de distrugerea sau degenerescența neuronilor care produc dopamina. La rândul ei, dopamina este substanța neurotransmițătoare responsabilă cu capacitatea organismului de a-și controla mișcările.

Confrom SSNN, pe măsură ce progresează, boala Parkinson devine invalidantă, indiferent de vârsta la care survine, împiedicând desfășurarea activităților cotidiene cum ar fi mersul, îngrijirea personală, alimentația. Simptomele specifice bolii Parkinson sunt bradikinezia (lentoarea în mișcări), rigiditatea, tremorul, instabilitatea la mers. Acestea debutează insidios și au o evoluție lent progresivă în câțiva ani, în fazele avansate asociindu-se fenomenele de blocaj motor, crampele musculare, mișcările involuntare greu de tolerat, depresia, tulburările de comportament și memorie, tulburările de somn.

Expunerea la pesticide este asociată cu un risc crescut de dezvoltare a bolii Parkinson prin distrugerea neuronilor, riscul crescând cu până la 70% comparativ cu persoanele care sunt ferite, potrivit unui studiu realizat la Universitatea Harvard din S.U.A.

AGERPRES

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *