Vizitatorii Castelului Peleș, impresionați de modestia Reginei Ana și dragostea ei pentru România și familia regală

Grupurile de turiști s-au perindat la Castelul Peleș aproape ca în oricare altă zi de vizitare. Diferența a fost făcută de câteva detalii — drapelul coborât în bernă care flutură în vârful unuia dintre turnurile castelului sau câteva flori și câteva lumânări aprinse puse de unii turiști lângă fântâna arteziană aflată pe terasa edificiului, semne care amintesc de marele doliu anunțat de Casa Regală după moartea Reginei Ana.

Apoi, la intrare, vine, cumva pentru a întregi imaginea de afară, și anunțul ghidului: „Dacă doriți să completați în cartea de condoleanțe deschisă pentru Regina Ana, vă puteți trece numele și semnătura, conform protocolului. Cartea este acolo, în stânga dumneavoastră, după aceea ne vom continua drumul”.

Cartea de condoleanțe este amplasată la parterul Castelului Peleș, în vestibul, în stânga scării care duce spre Holul de Onoare unde va fi depus, peste o săptămână, trupul neînsuflețit al Reginei Ana. Cartea este așezată pe o masă în stânga căreia se află fotografia reginei și un buchet mare de crini albi care dau parfum întregii încăperi, iar în spatele mesei se află două candele aprinse.

După anunțul ghidului, cei mai mulți nu se opresc, ci își văd de drumul lor mai departe, urcând scara pentru a-și delecta privirile cu sculpturile maiestuoase care împodobesc Holul de Onoare. Alții, însă, amână puțin vizitarea obiectivului turistic pentru a așterne câteva gânduri, ori pentru a semna pur și simplu în cartea de condoleanțe, după cum, de altfel, a solicitat anterior ghidul.

Unii și-au pus simplu semnătura, alții au simțit nevoia de a exprima în cuvinte ceea ce simțeau astfel că, trecând peste indicații, au scris „regrete eterne” sau „sincere condoleanțe”. Rareș, un băiețel trecut de 10 ani, și-a așternut regretele cu o caligrafie studiată, scriind că îi pare rău că a murit regina.

Printre primii semnatari au fost membrii unei familii din Câmpulung Muscel, inclusiv cei doi copii ai cuplului.

„Exprimăm condoleanțele noastre altețelor lor regale și realizăm cu toții, toți românii, că am pierdut o persoană importantă. E adevărat că numai timpul care va trece ne va lăsa să înțelegem că această pierdere nu va putea fi înlocuită. Ne exprimăm regretul și suntem alături de altețele lor. Este un model (Regina Ana — n.r.) prin modestia cu care s-a comportat în toate ieșirile dumneaei, un exemplu și de bună purtare, cu toții avem de învățat, dar a fost o prezență discretă și cu toate astea știu că i-a fost alături regelui și l-a susținut în toate demersurile pe care le-a făcut”, a spus turista.

Aceasta a menționat că ea și familia sa locuiesc în Câmpulung Muscel, aproape de localitatea în care va avea loc ceremonia de înhumare, astfel că își propune ca ea și cei dragi ai săi să participe la funeralii pentru a-și exprima condoleanțele și a aduce un ultim omagiu Reginei Ana.

„Este un lucru fantastic faptul că am prins niște regi care pentru noi au reprezentat ce înseamnă cultură, ce faci pentru o țară din care tu nu provii, de fapt”, este de părere o altă turistă care a semnat în cartea de la Peleș. Ea regretă că Regina Ana nu a fost mai mult timp în România, însă consideră ca Alteța Sa a avut motive întemeiate pentru aceasta.

O localnică din Sinaia, impresionată de modestia reginei și de respectul pe care aceasta i l-a arătat soțului său de-a lungul vieții, spune că a așteptat mai mult de o oră pentru a semna în cartea de condoleanțe, dar nu a reușit pentru că aceasta a fost deschisă ceva mai târziu. Are, însă, la dispoziție 40 de zile pentru a-și arăta aprecierea față de regină.

„Faptul că a fost alături de acest soț pe care l-a respectat în permanență, l-a împins întotdeauna în față, totdeauna a spus ceva bun și frumos despre el și mă gândesc că ar trebui și noi să facem la fel, să ne respectăm unul pe altul, să luptăm unul alături de altul… Avem foarte multe de învățat. Să o odihnească Dumnezeu în pace și lui (Regelui Mihai — n.r.) să îi dea sănătate”, a spus femeia.

Directorul general al Muzeului Național Peleș, Narcis Dorin Ion, a spus că trupul neînsuflețit ale Reginei Ana va fi depus în Holul de Onoare al Castelului Peleș unde, în iulie 1938, a fost depus și trupul Reginei Maria a României.

„De ieri, drapelul a fost arborat în bernă. Astăzi, prin grija Casei Regale și a Muzeului Național Peleș, a fost inițiată o carte de condoleanțe în care vizitatorii Castelului Peleș pot semna. Marți, sicriul cu trupul neînsuflețit al reginei Ana a României va fi adus la Castelul Peleș și miercuri, 10 august, ceremonia de la Castelul Peleș va cuprinde prezența delegațiilor oficiale, reprezentați ai autorităților statului, ai Bisericii, ai Academiei Române, Parlament, Președinție și din Republica Moldova și din România, corpul diplomatic, ambasadori. Va fi o ceremonie privată (…), iar începând de miercuri, 10 august, ora 18.00, trupul neînsuflețit va fi transportat la București pentru a fi depus la Palatul Regal din Calea Victoriei”, a declarat directorul muzeului.

Potrivit acestuia, Castelul Peleș va fi închis de luni până joi inclusiv, iar joi va fi deschis pentru vizitare doar Castelul Pelișor.

Cei care doresc să aducă flori și candele în amintirea Reginei Ana le pot amplasa pe terasa castelului, în zona fântânii arteziene.

AGERPRES

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *