Un tir de rachetă din Gaza spre Israel revendicat de salafiști

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a reacționat reafirmând că Israelul consideră Hamas la putere în Gaza „ca responsabilă pentru toate tirurile” din această regiune, în timp ce a denunțat „ipocrizia” lumii.

Acesta este al treilea atac cu rachetă în două săptămâni împotriva Israelului. El a fost revendicat într-un comunicat de „Partizanii statului islamic la Ierusalim”, un grup recent apărut în enclava palestiniană.

„Partizanii statului islamic la Ierusalim” este considerat un mic grup ce aparține mișcării salafiste din Gaza și încearcă să obțină învestire din partea grupării jihadiste Statul Islamic în timp ce se servește de eticheta acestuia. Dar nu ar exista pentru moment legături organice între cele două organizații.

Acest grup a justificat din nou tirul său de rachetă explicând că este un „cadou pentru frații noștri închiși în închisorile israeliene și ale Hamas”.

Hamas a procedat în ultimele săptămâni la zeci de arestări în cercurile salafiste.

„Partizanii statului islamic la Ierusalim” au revendicat anterior responsabilitatea pentru tirurile de mortieră contra unei baze a aripii militare Hamas la 8 mai, un tir de rachetă în apropierea orașului israelian Ashdod pe 26 mai și un atentat cu bombă duminică contra mașinii unui înalt responsabil în cadrul forțelor de securitate Hamas.

Ca represalii la tirul de rachetă, aviația israeliană a atacat în noaptea de sâmbătă spre duminică o „infrastructură teroristă” în nordul Fâșiei Gaza, a anunțat o purtătoare de cuvânt a armatei.

Potrivit unor responsabili din serviciile de securitate Hamas, raidul a vizat o bază a „Brigăzilor Ezzedin al-Qassam”, aripa armată a Hamas, fără să facă victime.

Autoritățile israeliene, care au decis duminică dimineață să închidă punctele de trecere între Israel și Gaza, le vor redeschide luni dimineață, a declarat duminică o purtătoare de cuvânt a armatei.

Netanyahu, la rândul său, a deplâns în timpul reuniunii săptămânale a cabinetului faptul că „nu a auzit nicio voce a comunității internaționale care să condamne aceste tiruri, chiar și ONU a închis gura”.

„Va fi interesant să vedem dacă această tăcere va continua când vom acționa cu toată puterea noastră pentru a pune în aplicare dreptul nostru de a ne apăra. Un lucru este clar: ipocrizia, care se răspândește în lume, nu ne va împiedica să apărăm populația israeliană”, a avertizat Netanyahu.

Potrivit unui sondaj publicat duminică, 81% dintre israelieni cred că o nouă confruntare cu Hamas în Fâșia Gaza va avea loc.

Acest sondaj a fost efectuat de institutul Midgam pe un eșantion reprezentativ de 500 de persoane pentru întreaga populație israeliană cu o marjă de eroare de 3,4%.

sursa: AGERPRES

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *