Teroristii din Siria – „copiii” marilor puteri

Pe 26.03.2016 Ambasada Siriei din Romania a gazduit o intrunire cu titlul “Reconcilierea nationala este singura cale catre o Siria unita, pasnica si fara teroristi”. Au fost prezenti reprezentantii Ambasadei, cetateni sirieni, cat si romani.
In contextul mondial actual, acest tip de intalniri ofera posibilitatea unui dialog deschis pe teme destul de dificile, precum terorismul si amenintarea unui razboi ce déjà pare sa se extinda.

Dezinformarea media in razboiul sirian

La intalnire au fost invitati Prof. Sorin Damean si Gagiu Cosmin, jurnalist. Prof. Sorin Damean a tinut un discurs in care a povestit experienta pe care a trait-o in Siria in vizita efectuata in aceasta tara in 2011.  Povestirea a descris Siria asa cum cei mai multi dintre noi o cunosc. O tara frumoasa, cu oameni primitori, o tara plina de istorie, o tara ce reprezinta leaganul civilizatiei. A amintit si despre un episod, care descrie perfect razboiul mediatic plin de dezinformari. In timp ce delegatia din care dumnealui facea parte in Orasul Hama, la intoarcerea in Damasc, la sediul televiziunii siriene, am aflat ca televiziunea Al Jazeera, toata dupa-amiaza a difuzat stiri potrivit carora aviatia siriana a bombardat orasul Hama, producand foarte multe victime. Lucru care daca ar fi fost adevarat ar fi presupus ca delegatia romana nu ar fi mai ajuns inapoi la Damasc.
Din pacate, aceasta tara a fost distrusa de un razboi ce nu a afectat-o doar pe ea, ci intreaga umanitate.
Jurnalistul Cosmin Gagiu a vorbit despre transparenta pe care media ar trebui sa o aiba in cazul Siriei, transparenta care, din pacate, in foarte multe cazuri, a lipsit cu desavarsire. In media europeana conflictul din Siria a fost prezentat eronat, acest lucru conducand la o gresita perceptia a europenilor asupra faptelor petrecute acolo.

Dr. Ghassan Khadra – UE si SUA, vinovate de aducerea teroristilor in Siria

Deasemenea, Jawdat Ali, Ministrul Plenipotentiar al Ambasadei Siriei, a amintit ca Guvernul Sirian a infiintat un Minister de Reconciliere Nationala si presedintele tarii a promovat mai multe decrete de gratiere a cetatenilor care depun armele si se intorc la o viata pasnica, chiar daca isi pastreaza pozitia opozanta.
Dr. Ghassan Khadra, preşedintele Uniunii Naţionale a Studenţilor Sirieni din România, a amintit de embargo-ul impus Siriei, de catre Uniunea Europeana si SUA. In afara de embargoul economic, aceste state au ajutat gruparile teroriste din 90 de tari sa ajunga pe pamant sirian , grupari care ulterior au fost considerate de catre liderii europeni si americani, ca formand asa-numita, opozitie moderata. Din punctul dumnealui de vedere, liderii europeni si americani sunt considerati responsabili pentru vietile pierdute in Siria. Deasemenea a mai  afirmat ca ca Geneva este o cauza pierduta si   singurii care pot readuce Siria acolo unde ii este locul sunt sirienii si numai sirienii prin dialogul intre sirienii si sub conducerea siriana fara nici un amestec strain, dar numai dupa ce teroristii sunt invinsi.

Romania si Cehia – singurele cu ambasade-n Damasc

Isam Rifai, preşedintele Ligii Arabilor Sirieni din România, a tinut sa vorbeasca despre faptul ca Siria a rezistat eroic timp de 5 ani acestui razboi si despre convingerea pe care cetatenii ei o au ca aceasta isi va reveni in cel mai scurt timp posibil. Speranta care se afla in sufletele tuturor cetatenilor sai este ca Siria isi va recastiga traiul linistit si viata frumoasa pe care o avea inainte de inceperea razboiului.
Amar Auon,  Preşedintele Societatii Medicilor Sirieni din Romania, a multumit autoritatilor romane si cehe ca au pastrat ambasadele lor in Damasc  deschise, cat si Ambasadele Siriei in capitatele lor. Deasemenea a multumit Ambasadorului Siriei la Bucuresti, Dr. Walid Usman, pentru modul in care a condus relatiile romano-siriene pe parcusul crizei din Siria.
Dupa cuvantari au avut loc discutii libere intre participanti. Concluzia la care s-a ajuns este ca nimic nu poate fi rezolvat decat pe cale amiabila, prin dialog, intelegere si respect.

1 Trackback / Pingback

  1. Teroristii din Siria – „copiii” marilor puteri – Templierblog

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *