SUA: Calculatoarele echipei de campanie a lui Clinton, piratate în atacurile cibernetice asupra democraților (surse)

Acest nou atac, care a fost dezvăluit vineri agenției Reuters, vine după informațiile privind alte două acte de piraterie, unul asupra Convenției Naționale Democrate (DNC) și unul asupra Comitetului însărcinat cu strângerea de fonduri pentru aleșii din Camera Reprezentanților (DCCC).

Un purtător de cuvânt al echipei de campanie lui Clinton a transmis într-un comunicat vineri că un program de date analitice gestionat de DNC și folosit de echipa de campanie și de o serie de alte entități „a fost accesat ca parte a atacului cibernetic asupra DNC”.

„Sistemul nostru de calculatoare folosit în campanie este analizat de experți independenți în securitate cibernetică. Până acum, nu au găsit dovezi care să arate că sistemele noastre interne au fost compromise”, a declarat purtătorul de cuvânt al echipei de campanie a lui Clinton, Nick Merrill.

Divizia de securitatea națională a Departamentului de Justiție al SUA investighează dacă atacurile cibernetice asupra organizațiilor politice ale Partidului Democrat au amenințat securitatea SUA, au spus vineri surse apropiate de acest dosar.

Implicarea acestei divizii este un semnal că administrația Obama a concluzionat că atacurile informatice au fost orchestrate de un stat, au afirmat persoane la curent cu investigația.

Hackeri, despre care oficiali ai serviciilor secrete americane au concluzionat că sunt ruși, au obținut acces la întreaga rețea a Comitetul democrat însărcinat cu strângerea de fonduri pentru aleșii din Congres (DCCC), au declarat surse apropiate de această afacere, detaliind pentru Reuters amploarea atacurilor pentru prima dată.

Cu trei zile înaintea deschiderii Convenției democrate, site-ul de dezvăluiri WikiLeaks a publicat la 22 iulie aproape 20.000 de mesaje piratate din conturile a șapte responsabili ai partidului. Aceste e-mailuri arătau în special neîncrederea și disprețul unor responsabili ai partidului față de Bernie Sanders, fost rival al lui Hillary Clinton în alegerile primare democrate.

Pe baza analizei programelor informatice de tip ‘malware’ și a altor aspecte ale atacului asupra Convenției Naționale Democrate (DNC), Moscova este suspectată de către oficiali americani, precum și de către experți în securitate cibernetică de faptul că ar încerca să influențeze campania electorală din SUA în favoarea republicanului Donald Trump prin orchestrarea acestei scurgeri de e-mailuri care au pus Partidul Democrat într-o situație stânjenitoare.

Președintele Barack Obama nu a exclus această posibilitate în această săptămână, în timp ce Kremlinul a negat ferm orice ingerință în campania electorală americană.

Nu se știe deocamdată clar ce informații aparținând echipei de campanie a lui Clinton au fost accesate de hackeri în urma acestui nou atac sau cum a fost folosit ‘programul de date analitice’.

Atacul nu a implicat sistemul privat de e-mail folosit de Clinton cât timp a fost secretar de stat.

AGERPRES

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *