SUA baga un distrugator in Marea Chinei de Sud

O navă de război aparţinând Marinei Statelor Unite a pătruns în ape disputate în Marea Chinei de Sud, apropiindu-se la 12 mile marine (22 de kilometri) de Insulele Spratly, unde China a construit şi extins recifuri artificiale pe care le revendică drept teritoriul său, relatează DPA online.

Este vorba despre distrugătorul lansator de rachete USS Lassen, potrivit ediţiei de luni seara a ziarului New York Times (NYT).

„Unul dintre motivele pentru care ai o marină (este) să fii în măsură să exerciţi influenţă şi să aperi libertatea navigaţiei în apele internaţionale”, a subliniat John Kirby, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, într-o conferinţă de presă.

Statele Unite nu au notificat China înainte de a trimite nava în regiune, a precizat Kirby, subliniind că „nu trebuie să te consulţi cu vreo naţiune atunci când îţi exerciţi dreptul la libertatea de a naviga în ape internaţionale”.

Beijingul revendică aproape toată Marea Chinei de Sud – un culoar de transport maritim-cheie -, vizată în acelaşi timp de revendicări asupra unor potenţiale bogate resurse minerale de pe fundul marin din partea Filipinelor, Vietnamului, Malaysiei, Taiwanului şi sultanatului Brunei.

Ministrul chinez de Externe Wang Yi a declarat marţi că Beijingul încearcă să verifice informaţiile cu privire la nava americană.
„Cerem Statelor Unite să reflecteze atent înainte să întreprindă vreo acţiune pripită şi să creeze probleme din nimic”, a adăugat el.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *