Stephen Hawking lansează un premiu care răsplătește popularizarea științifică

Festivalul, care are loc de trei ani în Tenerife, vizează să facă știința mai accesibilă și se bucură de participarea unor celebrități în domeniu. La ediția din 2016 — care se va desfășura între 27 iunie și 2 iulie — urmează să participe 11 câștigători ai Premiului Nobel.

Primii trei laureați ai Premiilor Stephen Hawking pentru Știință — fizicianul britanic Jim Al-Khalili (54 de ani), compozitorul german de muzică de film Hans Zimmer (59 de ani) și regizorul Mark Levinson (60 de ani), alături de fizicianul David E. Kaplan (48 de ani) — vor primi medaliile în 29 iunie, chiar de la Stephen Hawking.

Jim Al-Khalili, profesor la Universitatea Surrey, va fi recompensat „pentru că a abordat concepte de fizică complexe în documentare științifice, printre care recentul ‘Secretele fizicii cuantice'”, a afirmat Stephen Hawking într-un comunicat transmis de festival.

Hans Zimmer, autor al muzicii filmului „Regele Leu”, va primi o medalie pentru coloana sonoră a peliculei „Interstellar” de Christopher Nolan, lansată în 2014.

Al treilea premiu îi revine documentarului „Febra particulelor” (2014), regizat de Mark Levinson și produs de David Kaplan. El „prezintă viața și activitatea fizicienilor de la acceleratorul de particule din cadrul CERN (Organizația europeană pentru cercetare nucleară), care au descoperit Bosnul lui Higgs”, particulă elementară ce înlesnește înțelegerea materiei negre, încheie AFP.

AGERPRES

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *