Siria: Rezoluție a Națiunilor Unite, vineri, pentru susținerea acordului de încetare a focului

Adoptarea acestui document, propus de Washington și Moscova, va coincide cu audierea în Consiliu a mediatorului ONU Staffan de Mistura care va face prin videoconferință o prezentare a eforturilor pe care le-a depus pentru oprirea luptelor din Siria și relansarea negocierilor de pace.

Rezoluția, a cărei copie a fost obținută de AFP, „sprijină pe deplin” acordul de încetare a focului americano-rus care este prevăzut să intre în vigoare sâmbătă la orele 00.00 în Siria (vineri, 22.00 GMT).

Ea reclamă ca „toate părțile cărora li se aplică încetarea ostilităților să o respecte” și îi îndeamnă pe membrii Grupului internațional de sprijin pentru Siria „să facă uz de influența lor asupra părților” pentru a se ajunge la „un acord de încetare a focului durabil”.

Textul reiterează, de asemenea, apelul la un „acces umanitar liber, în siguranță și rapid” în Siria, în special pentru cei aproape 4,6 milioane de sirieni blocați în zonele asediate sau dificil de ajuns.

El reafirmă, totodată, necesitatea unui proces de negocieri care să ducă la o tranziție politică și îi cere lui Staffan de Mistura să convoace „imediat ce va fi posibil” o nouă sesiune de negocieri între guvern și opoziția siriană.

Negocierile sunt suspendate de la începutul lui februarie, iar emisarul ONU urmează să precizeze vineri perspectivele reluării acestor tratative după consultări cu Consiliul.

Potrivit diplomaților, el ar putea convoca o nouă sesiune în Elveția pentru sfârșitul săptămânii viitoare, cu condiția ca armistițiul să dureze.

Acordul de încetare a focului a fost acceptat în principiu de regim și opoziție, precum și de milițiile kurde care operează în nordul Siriei, dar va exclude puternicele grupări jihadiste Statul Islamic și Frontul Al Nosra (ramura siriană a organizației Al Qaida) care controlează vaste regiuni din teritoriul Siriei.

Armistițiul precedent care trebuia să intre în vigoare vinerea trecută, conform unui acord mediat de Moscova și Washington, a fost ignorat de beligeranți.

AGERPRES

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *