Scăderea cantității prăzii reprezintă o amenințare pentru marile carnivore (studiu)

„Multe din marile carnivore” se confruntă cu acest pericol, conform studiului. El se referă la cinci specii „a căror pradă este extrem de amenințată și care sunt ele însele amenințate”: pantera nebuloasă, pantera nebuloasă de Borneo, tigrul, câinele sălbatic de Asia și lupul etiopian. Cel puțin 40% din prada lor este înscrisă pe lista roșie a speciilor amenințate, elaborată de Uniunea internațională pentru conservarea naturii (UICN). În afară de animalele cu care se hrănește lupul de Etiopia, cel puțin 80% din pradă este în scădere, arată studiul realizat de doi cercetători de la Oregon State University din Statele Unite.

Spre deosebire de studiile anterioare, care se refereau la prada unei singure specii de carnivore, cercetarea oamenilor de știință americani vizează 17 specii de carnivore de peste 15 kilograme — dingo, tigru, leu, jaguar etc. În total au fost analizate 494 de specii de animale care constituie hrana carnivorelor, dintre care 25% sunt considerate amenințate (vulnerabile, în pericol sau în pericol critic).

Circa 88% din speciile care alcătuiesc prada panterei nebuloase de Borneo sunt în scădere, același lucru fiind valabil pentru tigru (81%), pantera nebuloasă (80%) și leopard (56%).

„Principalele amenințări cu care se confruntă prada sunt schimbarea habitatului ei și vânătoarea”, afirmă cercetătorii. Habitatul animalelor este modificat de agricultură și despăduriri, în timp ce oamenii le vânează pentru carne sau pentru a-și produce medicamente și ornamente.

Din punct de vedere geografic, cele mai amenințate sunt populațiile de animale cu care se hrănesc marile carnivore din Asia (33% dintre ele), urmată de America de Sud (22%) și Africa (18%). Ele sunt în pericol și în țările în dezvoltare și în cele dezvoltate.

„Rezultatele noastre arată cât este de important să protejăm animalele care constituie prada pentru a proteja marile carnivore”, încheie autorii studiului, recomandând „o abordare globală” și nu „axată pe prădător”.

AGERPRES

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *