S-a încheiat prima ediție a Jocurilor Europene de la Baku

Disciplinele tir cu arcul, atletism, box, ciclism, judo, tir sportiv, înot, tenis de masă, taekwondo, triatlon, volei și lupte au contat pentru calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro din 2016. Întrecerile din alte sporturi, precum judo, au avut și calitatea de Campionate Europene.

În clasamentul general pe medalii, Rusia s-a impus detașat, cu 79 de medalii de aur, 40 de argint, 45 de bronz, urmată de Azerbaidjan, 21-15-20 și Marea Britanie, 18-10-19.

România a ocupat locul 17 în clasamentul pe medalii la Jocurile Europene de la Baku (Azerbaidjan), care s-au încheiat duminică, 28 iunie, după 17 zile de competiții, cu un total de 12 medalii, trei medalii de aur, cinci de argint și patru de bronz.

Echipa feminină de spadă a României, la ceremonia de premiere din cadrul Jocurilor Europene de la Baku

Mai exact, aurul a fost cucerit de Ana-Maria Brânză la spadă, de Andreea Chițu la judo (cat. 52 kg) și de echipa feminină de spadă (Ana-Maria Brânză, Simona Gherman, Simona Pop, Amalia Tătăran), argintul a fost câștigat de gimnasta Andreea Iridon la bârnă, de Roxana Borha și Elena Meroniac în proba de kaiac dublu — 500 m, în proba de grup la gimnastică aerobică (Lavinia Panaete, Bianca Gorgovan, Dacian Barna, Gabriel Bocșer și Lucian Săvulescu), prin Tiberiu Dolniceanu la sabie și prin echipa masculină de sabie (Tiberiu Dolniceanu, Alin Badea, Iulian Teodosiu, Mădălin Bucur), iar medaliile de bronz au fost aduse de gimnasta Andreea Iridon la paralele, de gimnastul Marius Berbecar la paralele, de Daniela Hondiu la sambo (cat. 60 kg) și de Simona Gherman la spadă.

La întoarcerea echipei olimpice a României în țară, vicepremierul Gabriel Oprea a arătat în cuvântul său: ”În numele Guvernului României, felicit echipa care a reprezentat țara noastră. Ea și-a îndeplinit obiectivul pentru Jocurile Europene. Obiectivul a fost de 10 medalii, este depășit, avem 12 medalii de aur, de argint, de bronz. Vreau să îi felicit pe toți sportivii care au reprezentat cu cinste România la prima ediție a Jocurilor Europene”.

Primele Jocuri Europene din istorie au beneficiat de o impresionantă ceremonie de deschidere, desfășurată, la 12 iunie, pe Stadionul Olimpic din Baku. Directorul artistic a fost Dimitris Papaioannou. Artista Lady Gaga a interpretat celebrul cântec ”Imagine” al lui John Lenon. Pe scena concepută în așa fel încât să își schimbe frecvent forma, a fost reprezentat Yanar Dag, o regiune din apropierea orașului Baku unde gazele naturale din subteran întrețin în permanență focuri vii. Un alt obiectiv turistic major al Azerbaidjanului, reprezentat în cadrul ceremoniei, a fost muntele Gobustan, inclus în Patrimoniul UNESCO, datorită, în special, monumentelor arheologice. Au urmat artista Nargiz Nasirzade și artistul Aydemir Aydemir, care, prin spectacolul oferit, au simbolizat venirea primăverii. Nu mai puțin de 2.000 de artiști au interpretat, apoi, tradiționalul dans yalli.

Ceremonia a fost urmărită, din tribune, de numeroase personalități și transmisă live pe canalul de YouTube oficial al Jocurilor.

La rândul ei, ceremonia de închidere, din 28 iunie, a fost regizată de James Hadley, fost director artistic la Cirque du Soleil. Circa 10.000 de artificii au brăzdat cerul capitalei azere la ceremonia de închidere și au fost folosiți peste 450 de metri pătrați de plăcuțe cu LED-uri, iar pentru sincronizarea momentelor artistice au avut loc mii de ore de repetiții.

Președintele Comitetului Olimpic European, Patrick Hickey, a subliniat că Baku 2015 a pus bazele unui eveniment care va dura peste ani și va inspira mișcarea olimpică, în timp ce prima doamnă a Azerbaidjanului, Mehriban Alieva, a lăudat curajul și grația sportivilor.

Competiția a fost pregătită de către Republica Azerbaidjan timp de doi ani, bugetul oficial fiind de aproximativ 7 miliarde de euro.

 

sursa: AGERPRES

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *