România se află printre ultimele locuri în alocarea PIB-ului pentru protecţie socială

Dintr-un raport publicat recent de către Eurostat, aflăm că țara noastră cheltuie anual 14.8% din Produsul Intern Brut pentru a asigura protecție socială. Această cifră ne situează pe ultimele locuri în clasament, media la nivelul Uniunii Europene fiind de 28.7%. Danemarca și Franța, statele care ocupă primele poziții, alocă peste 30% din PIB, iar Letonia, țara care se află în coada clasamentului alocă doar 14.5% din PIB. La nivel european există două surse principale de finanțare a bugetului asistenței sociale: contribuțiile guvernamentale generale din impozite și contribuțiile sociale.

Tabel cu ierarhia statelor Uniunii Europene în funcție de procentul alocat din PIB pentru

asistența socială.

 

 

În ceea ce privește sectoarele către care este distribuit bugetul asistenței sociale, la nivelul Uniunii Europene, 45.9% din el este folosit pentru persoanele vârstnice, 36.5% pentru cazurile de boală, asistență medicală&dizabilitate, 8.5% pentru familie și copii, 5.1% pentru șomaj, iar 4% pentru cazurile de excluziune socială.

1

 

 

 

 

 

Grafic cu distribuția bugetului asistenței sociale.

2

 

Referindu-ne la țara noastră, România cheltuie 55.1% din bugetul destinat asistenței sociale, 34.3% pentru cazurile de boală, asistență medicală&dizabilitate, 8.3% pentru familie și copii, 1% pentru șomaj și 1.3% pentru persoanele aflate în cazuri de excluziune socială

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *