Republica Moldova: Proteste de amploare la Chișinău

Simpatizanți ai Platformei DA, PSRM și ai partidului condus de Renato Usatîi s-au solidarizat în acest protest din PMAN. Cetățenii au scandat lozinci antiguvernamentale, au cerut schimbarea clasei politice și au solicitat partenerilor de dezvoltare să nu sprijine Executivul condus de Pavel Filip.

„A trecut un an de când protestăm în stradă. Actuala guvernare controlează întreaga țară și încearcă să instaureze aici dictatura, însă nu-i va reuși pentru că poporul s-a deșteptat. Chemăm pe cei care se află la conducerea țării să vină aici și să-și depună demisia, pentru că noi vrem alegeri anticipate și un șef al statului ales de către popor”, a declarat presedintele Consiliului Marii Adunări Naționale, Andrei Năstase.

Președintele PSRM, Igor Dodon, a afirmat că în această zi în premieră de la declararea independenței toți cetățenii s-au unit în PMAN. „Problema noastră e că ne divizăm în naționalități, noi suntem cetățeni ai R. Moldova, care vrem să trăim acasă, vrem ca copiii noștri să crească acasă, iar faptul că ne-am unit spune că putem salva țara. Trebuie să facem tot posibilul să obținem alegeri anticipate, iar acestea pot avea loc doar dacă vom fi uniți”, a spus Dodon.

„Am venit aici pentru a salva R. Moldova. Țara se află într-un mare pericol, iar noi suntem obligați să întoarcem țara poporului. Suntem mulți și trebuie să le demonstrăm că puterea este în mâinile noastre”, a remarcat președintele Partidului Nostru, Renato Usatîi.

În timpul protestului, cei prezenți în PMAN au votat pentru crearea Consiliului Salvării Naționale, cerând demisia conducerii mai multor instituții de stat. Ulterior, coloana de manifestanți s-a îndreptat spre Curtea Constituțională, Centrul Național Anticorupție și Procuratura Generală, unde oamenii au protestat împotriva deciziilor luate de către aceste instituții.

Pentru duminică inițial era programat și un miting în susținerea Guvernului Filip. Ulterior organizatorii au anunțat că anulează manifestația „pentru a evita orice risc de infiltrare a provocatorilor și de producere a violențelor în timpul evenimentului”, potrivit unui comunicat de presa remis de Asociația Obștească GARLEM.

Manifestațiile au luat amploare în capitala Republicii Moldova în seara zilei de miercuri, când cetățenii s-au arătat nemulțumiți de modul în care Guvernul condus de democratul Pavel Filip a fost învestit în funcție, cerând anularea votului și declanșarea alegerilor legislative anticipate.

AGERPRES

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *