Proiect de lege: Scad contribuțiile sociale, iar impozitele pe profit și pe venit ajung la 10%

Cotele contribuțiilor sociale obligatorii pentru pensii, sănătate și concedii medicale ar urma să fie micșorate, potrivit unui proiect de act normativ înregistrat recent la Senat, pentru a reduce povara fiscală a firmelor. Totodată, aleșii poporului vor scăderea cotelor pentru impozitul pe profit și cel pe venit de la 16% la 10%.

Propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal a fost pusă în consultare publică la Senat în cursul zilei de marți, aceasta fiind semnată de parlamentarii Partidului Național Liberal, inclusiv de președintele Raluca Turcan. Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie adoptat de Parlament și promulgat de președintele țării.

Cotele contribuțiilor sociale obligatorii, pe care angajatorii trebuie să le achite la stat pentru propriii salariați, ar urma să scadă. Însă doar în cazul contribuțiilor pentru pensii, sănătate și concedii medicale.

Mai exact, documentul prevede că, pentru pensii, vor fi valabile următoarele cote:

  • 20% (față de 26,3%, în prezent) pentru condiții normale de muncă. Adică 10% (față de 10,5%, în prezent) pentru contribuția individuală a salariatului și 10% (față de 15,8%, în prezent) pentru contribuția angajatorului;
  • 25% (față de 31,3%) pentru condiții deosebite de muncă. Adică 10% (față de 10,5%) pentru contribuția individuală a salariatului și 15% (față de 20,8%) pentru contribuția angajatorului;
  • 30% (față de 36,3%) pentru condiții speciale de muncă și pentru alte condiții de muncă. Adică 10% (față de 10,5%) pentru contribuția individuală a salariatului și 20% (față de 25,8%) pentru contribuția angajatorului.

În privința cotelor pentru sănătate, angajatorii vor datora 5,5% pentru contribuția individuală a salariatului, adică la fel ca în momentul de față, și 5% (față de 5,2%, în prezent) pentru contribuția firmei. Totodată, cota de contribuție pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate va fi de 0,3%, față de 0,85%, cât este actualmente.

În fine, propunerea legislativă mai include și o modificare referitoare la cotele pentru șomaj, în sensul că firmele vor aplica doar o cotă unică de 1% pentru contribuția individuală a salariatului. În acest moment, cotele pentru șomaj sunt de 0,5% pentru contribuția individuală a salariatului și 0,5% pentru contribuția angajatorului. În total există șase contribuții sociale obligatorii, celelalte două fiind pentru accidente de muncă și boli profesionale și pentru creanțe salariale.

În același timp, firmele ar urma să beneficieze și de o reducere a anumitor cote de impozitare. Mai precis, cota de impozit pe profit care se aplică profitului impozabil va scădea de la 16%, atât cât este acum, la doar 10%, iar cota de impozit pe venit va scădea, de asemenea, de la 16% la 10%.

 

Atenție! Pentru a se aplica, proiectul de lege trebuie să fie adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidențial și apoi publicat în Monitorul Oficial.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

x Close

Like Us On Facebook