Primul transplant de pancreas din România

La acel moment, profesorul Lucan declara pentru AGERPRES că echipa de medici coordonată de domnia sa poate transplanta cu succes ambele organe. Medicul Mihai Lucan adăuga că pacienții transplantați au o speranță de viață normală. Prin dublul transplant, pacientul nu va mai avea nevoie de injecții cu insulină și nici de dializă.

Din 2004 până în 2007, la Cluj au fost efectuate 7 astfel de intervenții, potrivit www.institut-urologie.ro.

„Noi am efectuat în 2004 primul transplant dublu pancreatic și renal, iar până în 2006 am realizat 7 intervenții. Am întrerupt opt ani și am reluat operațiile, efectuând un transplant dublu de pancreas și rinichi, la un pacient de 41 de ani din Mediaș, urmat, de unul la o pacientă de 36 de ani, din Baia Mare”, declara, într-o conferință de presă, profesorul Mihai Lucan, în 2014.

În București, primul dublu transplant de rinichi și pancreas a fost efectuat în martie 2007, la Institutul Clinic Fundeni, cu organe prelevate de la doi donatori aflați în moarte cerebrală.

Echipa care a efectuat intervenția a fost alcătuită din prof. dr. Irinel Popescu, prof. dr. Vasile Sârbu de la Constanța, prof. dr. Mihai Lucan de la Institutul de Urologie din Cluj, persoana transplantată fiind o pacientă de 29 de ani din Constanța.

Prof.dr. Irinel Popescu declara atunci pentru AGERPRES că prin transplantul de rinichi și pancreas se asigură o îmbunătățire a stării de sănătate a celui afectat. Acest tip de transplant este recomandat până în 45 de ani, întrucât funcționează mai bine. După această vârstă este de preferat să se facă transplant cu insule pancreatice, aceasta conducând la o ameliorare evidentă a stării de sănătate a pacientului, a menționat reputatul chirurg.

El a adăugat că prof. dr. Mihai Lucan, cel care a realizat, în premieră națională, primul transplant de rinichi și pancreas, la Institutul de la Cluj, a participat la intervenția de la București, fiind specializat în această tehnică.

Profesorul Mihai Lucan s-a născut la 5 iunie 1948, în localitatea Ștefănești, Botoșani. A studiat la Liceul ”Gheorghe Lazăr” din București și a absolvit Facultatea de Medicină Generală a Universității „Carol Davila” în 1972. A lucrat la Spitalul Floreasca și la Spitalul Fundeni din București, iar în 1986 obține titlul de Doctor în Științe Medicale, sub îndrumarea profesorului Eugeniu Proca.

În anul 1990, a devenit medic primar urolog și conferențiar universitar, fiind numit șeful catedrei de Urologie la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” din Cluj, în anul 1992 obține titlul de profesor doctor universitar.

 

sursa: AGERPRES

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *