„Preocupări” asupra creșterii mondiale pe termen lung (Obama)

„Cred că există unele preocupări autentice pe termen lung cu privire la creșterea globală dacă Brexitul merge până la capăt și ar îngheța posibilitățile de investiții în Marea Britanie sau în Europa ca un întreg”, a declarat Obama la Ottawa.

„Într-un moment când ratele de creștere la nivel mondial sunt deja slabe, acest lucru nu va ajuta” la funcționarea economiei, a notat el.

Statele Unite, Canada și Mexicul vor lucra împreună pentru a asigura stabilitatea sistemului financiar global după votul din Marea Britanie de săptămâna trecută pentru a părăsi Uniunea Europeană, a adăugat președintele Barack Obama, într-o conferință de presă la summitul Americii de Nord.

„Având în vedere votul Regatului Unit de a părăsi Uniunea Europeană, echipele noastre economice vor continua să lucreze împreună pentru a rămâne concentrați pe menținerea creșterii economiilor noastre și a asigura că sistemul financiar global este stabil”, a mai spus Obama, alături de liderii mexican și canadian.

Presedintele SUA, care a fost de partea premierului britanic David Cameron contra Brexit, a indicat că liderii G20, care se vor întâlni în China în acest an, vor trebui să lucreze la stimularea cererii la nivel mondial și fortificarea economiei globale.

Obama a spus că în timp ce relația specială dintre Marea Britanie și Statele Unite va rezista, absența acestei țări din UE „ar face mai greu pentru noi să rezolvăm unele din celelalte provocări care trebuie rezolvate”, notează Reuters.

El a adăugat că mesajul său principal pentru Cameron, cancelarul german Angela Merkel și alți lideri implicați în Brexit ar fi: „Toată lumea ar trebui să vină cu un plan și un proces care să fie ordonat, transparent, pe care oamenii să-l înțeleagă și apoi să-l execute, înțelegând că ambele părți au o miză în obținerea acestui drept”.

„Și cred că va fi un proces dificil, provocator, dar nu trebuie să fie un proces de panică”, a spus Obama.

Președintele american a participat la o conferință de presă cu omologul său mexican Enrique Pena Nieto și prim-ministrul canadian Justin Trudeau, pe marginea întâlnirii în Canada la cel mai înalt nivel între cele trei țări legate de un acord de liber schimb și reprezentând o piață de 500 milioane de locuitori.

De la referendumul britanic, Obama încearcă să-i liniștească pe americani — și piețele — cu privire la consecințele Brexitului contra căruia el a lansat avertismente puternice în timpul vizitei sale în aprilie la Londra, amintește France Presse.

Printre altele, el a chemat la realizarea de progrese în liberalizarea comerțului, inclusiv în discuțiile asupra Parteneriatului Trans-Pacific.

AGERPRES

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *