Pașii ce trebuie făcuți și costul necesar pentru a înmatricula un autovehicul, de la 1 februarie 2017.

Conform legii nr. 1/2017, începând cu 1 februarie 2017  controversatul timbru de mediu va fi eliminat și de asemenea va dispărea taxa de înmatriculare în valoare de 60 lei, care era plătită până acum la trezorerie. Am întocmit un ghid, pas cu pas, care conține operațiile ce trebuie făcute, de la incheierea tranzacției și până la intrarea în legalitate:

 1. După ce ați bătut palma cu vânzătorul, primul pas pe care trebuie să îl faceți este să întocmiți un contract de vânzare-cumpărare. Această formalitate este suportată de cele mai multe ori de către cumpărător, durează puțin, se poate realiza la orice birou de înmatriculări auto și costă în jur de 35 de lei.
 2. Apoi trebuie să întocmiți o poliță de asigurare obligatorie RCA, pe 6 sau pe 12 luni. Prețul acestei polițe variază mult în funcție de capacitatea motorului mașinii și în funcție de vârsta proprietarului și de asemenea, ea scade pe fiecare an dacă nu există accidente produse. Costul cu această asigurare pleacă de la 200 de lei pentru 6 luni.
 3.  Următorul pas ce trebuie făcut este înregistrarea autovehiculului la direcția taxe și impozite, pentru „a-l lua pe numele dumneavoastră”. Pentru a face acest lucru aveți nevoie de următoarele documente: contract de vânzare-cumpărare în original și copie, cartea de identitate a mașinii în original și copie, buletin de identitate în original și copie, al vânzătorului și al cumpărătorului; fișa de înmatriculare în original  și copie, o cerere tip pe care o completați la față locului.
 4. Ultimul pas vizează POLIȚIA, DIRECȚIA INMATRICULĂRI AUTO. Înainte de a merge la acest birou trebuie să achitați taxa de talon în valoare de 37 de lei, prin internet banking, virament bancar sau mandat poștal, către contul unic deschis de către fiecare Instituție a Prefectului. De asemenea, în cazul în care vechiul proprietar își păstrează numerele și trebuie să generați altele noi, aveți de plătit o sumă de 40 de lei pentru numere aleatorii sau 85 de lei pentru numere preferențiale. Aveți nevoie de următoarele documente: cererea de înmatriculare auto pentru noul proprietar, buletin de identitate, original și copie; contractul de vânzare-cumpărare, original și copie ;   fișa de înmatriculare cu viza agenției fiscale, cartea de identitate a mașinii, original și copie;  ITP-ul valabil, copie după asigurarea obligatorie, chitanță contravaloare talon,  contravaloare numere de înmatriculare (dacă este cazul)                                                                   

             *  Când mergeți la poliție, pe talon, la rubrica înstrăinat trebuie să se afle neapărat semnătura vânzătorului!

 

                 Pentru autovehicule care nu au fost niciodată înmatriculate în România, pășii sunt aceeași, cu câteva diferențe. Trebuie tradus documentul de înmatriculare, operațiune care costă între 15 și 20 de lei și trebuie mers la RAR pentru a obține:

a) cartea de identitate a vehiculului;

b) certificatul de autenticitate;

c) ITP-ul.

           Costul vizitei la RAR este în jur de 450 lei

Apoi trebuie mers la Primărie pentru „a lua mașină pe numele dumneavoastră”. Este necesar să aveți un dosar cu următoarele acte:

– contractul de vânzare cumpărare în original și copie;
– cartea de identitate a mașinii pe care ați primit-o de la R.A.R. și o copie;
– actul dumneavoastră de identitate în original și copie;
– fișa de înmatriculare în original și copie (pe care o luați de la un birou de înmatriculări);
– o cerere tip pe care o veți primi de la Primărie.

Ultima etapă este similară cu cea prezentată anterior în cazul autovehiculelor ce nu se află la prima înmatriculare în țara noastră. Iată actele pe care trebuie să le prezentați: cerere de înmatriculare;

 • fișă de înmatriculare;
 • asigurare RCA;
 • contract de vânzare-cumpărare;
 • brief-ul mare;
 • ITP;
 • certificat de autenticitate RAR;
 • plăcuțele de înmatriculare din Germania;
 • chitanță taxă eliberare certificat de înmatriculare.

Autor:Laurentiu.S

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *