Parlamentarii Consiliului Europei atrag atenția în legătură cu supravegherea masivă a cetățenilor sub pretextul luptei antiteroriste

Supravegherea pe scară largă a cetățenilor, sub acoperirea luptei antiteroriste, așa cum arată dezvăluirile făcute de Edward Snowden, fost colaborator al Agenției pentru Securitate Națională a SUA (NSA), pune în pericol drepturile fundamentale ale omului, relevă un raport adoptat marți la Strasbourg de membrii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).

”Nu se va obține nimic în schimbul acestui abandon al libertăților noastre”, a susținut raportorul APCE în acest dosar, deputatul olandez Pieter Omtzigt. El s-a declarat convins că dezbaterile actuale din Franța pentru ”legalizarea” supravegherii în masă ”merg în direcția greșită”.

Supravegherea în masă ”nu a contribuit la prevenirea atentatelor teroriste”, constată rezoluția APCE. Între altele, textul menționează că ”resurse care ar putea servi la prevenirea atacurilor sunt redirecționate către supravegherea în masă, lăsând libere să acționeze persoane potențial periculoase”.

Membrii APCE consideră că este ”indispensabil” ca serviciile de informații ale statelor europene să se doteze cu un cod de conduită, care ”să pună capăt operațiunilor de supraveghere masivă nelimitată”.

Serviciile de informații trebuie să fie mai mult controlate de justiție și de parlamente, susține APCE, care le cere țărilor europene să acorde o ”protecție credibilă și eficientă” avertizorilor de integritate (whistleblowers), precum Edward Snowden, considerat un ”adevărat patriot” de către deputatul Pieter Omtzigt.

Edward Snowden, care a transmis presei zeci de mii de documente ce demonstrează operațiunile de supraveghere generalizată desfășurate de NSA, riscă până la 30 de ani de închisoare în SUA, unde este urmărit pentru trădare, spionaj și furt de documente aparținând statului. El se află în prezent în Rusia.

sursa: AGERPRES

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *