Părinții care se întorc mai repede din concediul de creștere primesc din aprilie mai mulți bani

Stimulentul de inserție, ce se acordă părinților care-și scurtează concediul pentru creșterea copilului, va mai crește o dată începând de sâmbăta aceasta, după ce înregistrase deja o creștere la 1 februarie.

 

Persoanele aflate în concediul pentru creșterea copilului, care aleg să revină la serviciu mai repede decât trebuie, pot cere acordarea stimulentului de inserție. Acest drept al părinților este reglementat de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010, iar valoarea acestuia va crește, de la 1 aprilie, pentru a doua oară în acest an și va ajunge la 650 de lei.

Concret, cuantumul lunar al stimulentului este de 50% din cuantumul minim al indemnizației aferente concediului pentru creșterea copilului. Din moment ce indemnizația minimă este, de la 1 februarie 2017, de 1.232,5 lei (în creștere de la 1.062,5 lei), rezultă că stimulentul este, în prezent, de 616,25 lei (în creștere de la 531,25 lei).

Cu toate acestea, Executivul a decis, prin intermediul Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 6/2017, să aplice o nouă majorare a stimulentului. Concret, majorarea va fi valabilă începând de sâmbătă, atunci când stimulentul de inserție va ajunge de la 616,25 de lei la 650 de lei.

Plata stimulentului de inserție încetează când copilul împlinește doi ani (respectiv trei ani, în cazul copilului cu handicap). Totuși, în cazul persoanelor care obțin venituri cu minimum 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de doi ani (respectiv trei ani, în cazul copilului cu handicap), acordarea stimulentului se prelungește până când copilul împlinește trei ani (respectiv patru ani, în cazul copilului cu handicap).

 

 

Sursa:avocat.net

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *