ONU: Respingerea unei rezoluții privind Siria, discuții americano-ruse privind încetarea focului

Paralel, responsabili ruși și americani s-au reunit la Geneva pentru a discuta despre un armistițiu în Siria, care ar fi trebuit să intervină în această săptămână, dar pe care părțile beligerante l-au ignorat. Secretarul de stat american, John Kerry, a admis că rămâne ”încă mult de lucru” până să se ajungă la un astfel de armistițiu.

În timp ce conflictul din Siria intră în cel de-al șaselea an de la izbucnirea sa, speranțele de pace par mai mici ca niciodată, cum a recunoscut de altfel emisarul ONU Staffan de Mistura.

Rusia, aliat al regimului sirian, convocase consultări de urgență în Consiliul de Securitate pentru dezbaterea unui text care îi cere Ankarei să-și înceteze atacurile împotriva milițiilor kurde în nordul Turciei și să renunțe la proiectele sale de ofensivă terestră în Siria.

Potrivit unor diplomați, Franța, SUA, Regatul Unit, Noua Zeelandă și Spania s-au aflat printre cei 15 membri ai Consiliului care au respins proiectul Moscovei. Deoarece trei din aceste țări (Franța, SUA și Regatul Unit) au drept de veto, proiectul n-a avut aproape nici o șansă să fie adoptat.

AGERPRES

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *