ONU „condamnă cu fermitate” ultimul test cu rachetă nord-coreean

Într-o declarație unanimă, cele 15 țări membre afirmă că lansarea acestei „rachete de pe un submarin”, care a avut loc sâmbătă, constituie o „nouă încălcare gravă” a rezoluțiilor ONU.

Statele membre au reamintit „profunda lor îngrijorare” de a vedea că „activitățile balistice ale Phenianului contribuie la dezvoltarea vectorilor pentru arme nucleare și sporirea tensiunii în regiune și dincolo de aceasta”.

Ele au reafirmat că Phenianul „trebuie să se abțină de la orice nouă acțiune care ar încălca rezoluțiile pertinente ale ONU” și au cerut insistent ca regimul comunist „să își respecte angajamentul precedent de a institui un moratoriu asupra lansărilor de rachete”.

Reamintind că ONU a înăsprit din nou sancțiunile internaționale impuse Phenianului după ultimul test nuclear nord-coreean din ianuarie, membrii Consiliului „au subliniat insistent necesitatea de a consolida aplicarea acestor măsuri”.

Acest paragraf este adresat implicit Chinei, singurul aliat și principalul partener economic al Coreii de Nord.

Duminică, președintele american, Barack Obama, și-a exprima dorința ca Beijingul să facă presiuni mai mari asupra Phenianului după noi teste militare „provocatoare” din partea Coreii de Nord.

Nivelul presiunii Chinei asupra regimului comunist „nu este complet cum ar trebui să fie”, a declarat Barack Obama în cursul unei conferințe de presă organizate la Hanovra (nordul Germaniei), unde efectuează o vizită de două zile.

AGERPRES

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *