NASA confirmă succesul survolării planetei pitice Pluto de către sonda New Horizons

Sonda, lansată la începutul anului 2006, care a trecut la doar 12.400 de kilometri de Pluto, după o călătorie de nouă ani și 5 miliarde de kilometri străbătuți, a trimis un mesaj în care confirmă că a putut trece fără probleme pe lângă Pluto. Tehnicienii de la Agenția Spațială Americană, care se temeau de o eventuală problemă, au primit cu ușurare transmisia de la 20:55 (00:55 GMT). ‘Am primit datele telemetrice trimise de sondă’, a declarat de la centrul de comandă din Laurel (statul Maryland, est) Alice Bowman, șef al proiectului, declanșând o explozie de bucurie printre colegi.

‘Este o victorie istorică pentru știință și explorarea spațială, care ne oferă un element în plus la cunoașterea sistemului nostru solar (…) Știu că astăzi am inspirat o nouă generație de exploratori’, a spus, la rândul său, Charles Bolden, administratorul NASA.

New Horizons este cea mai rapidă sondă trimisă de om în spațiu: ea a trecut pe lângă Pluto cu peste 49.000 de kilometri pe oră, la această viteză o coliziune fie și cu un corp de mărimea unui bob de orez putându-se dovedi catastrofală. De la Voyager 2, care a survolat planeta Neptun în 1989, nicio misiune nu s-a mai apropiat atât de mult de o altă planetă.

Felicitările nu au încetat să curgă. Barack Obama a felicitat pe Twitter NASA și New Horizons ‘pentru o călătorie de 5 miliarde de kilometri’. Și astrofizicianul britanic Stephen Hawking a transmis un mesaj video ce felicitare: ‘Datele trimise de New Horizons ar trebui să ne ajute să înțelegem mai bine cum s-a format sistemul nostru solar. Este cu adevărat un moment important pentru istoria omenirii’, a scris el.

New Horizons, sondă de mărimea unui pian, dispune de șapte instrumente de măsurare, cu ajutorul cărora a analizat compoziția atmosferei lui Pluto, geologia sa, a măsurat temperatura la suprafața planetei pitice și a făcut fotografii.

Într-un interval de câteva ore, sonda spațială a strâns maximum de imagini și informații despre Pluto, planeta pitică despre care se știu deocamdată foarte puține lucruri. Sonda a fost special proiectată pentru strângerea de date în apropierea corpului ceresc și nu a putut comunica în același timp cu tehnicienii de pe Pământ. Și-a întrerupt activitatea doar câteva minute, la 16:30 (20:30 GMT), pentru a trimite un sfert de oră date telemetrice. Au fost necesare peste patru ore pentru ca datele expediate de la marginile sistemului nostru solar să ajungă la NASA. Cercetătorii au putut confirma astfel prezența gheții la poli, au perfecționat măsurarea dimensiunilor exacte ale planetei pitice și au observat o minunată pată deschisă la culoare în formă de inimă pe suprafața ei.

Acestea au arătat că sonda este în stare perfectă și a putut, prin urmare, efectua strângerea de date. Ea va continua să trimită, începând de miercuri, prețioasele materiale care vor permite oamenilor de știință să lămurească multe aspecte în legătură cu Pluto. Activitatea sondei New Horizons se va desfășura pe parcursul a 16 luni, în care va transmite toate datele strânse pe parcursul istoricei survolări a planetei pitice.

În prezent New Horizons își continuă drumul, urmând să observe și alte obiecte din Centura Kuiper, imensă acumulare de asteroizi, planetoizi și comete aflată dincolo de orbita lui Neptun, încheie AFP.

sursa: AGERPRES

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *