Muzeul Universității din București se redeschide joi pentru public

Potrivit unui comunicat al UB, înființat pe 29 iulie 1967, muzeul deține un patrimoniu ce se compune din documente și obiecte valoroase, cu semnificație pentru istoricul instituției de învățământ bucureștene. Aceste mărturii recompun o istorie care coboară în timp până la momentul înființării la București a Academiei domnești de către domnitorul Constantin Brâncoveanu, instituție care a devenit un centru important de educație și cultură pentru spațiul sud-est european.

Din punct de vedere tipologic, muzeul valorifică o largă gamă de exponate: documente, manuscrise, cărți rare, cursuri universitare, litografii, fotografii, planuri, medalii, plachete, insigne, drapele, picturi, sculpturi, pisanii și piese de mobilier.

Proiectul este coordonat de conf. univ. dr. Florentina Nițu, prodecan al Facultății de Istorie din cadrul UB. Momentul fondator este marcat prin decretele lui Alexandru Ioan Cuza cu privire la înființarea UB, precum și la confirmarea primului rector al universității și a decanilor celor trei facultăți.

Printre piesele valoroase care trimit la această perioadă se numără piatra fundamentală a vechii clădiri a universității, așezată la fundația edificiului pe 10 octombrie 1857, precum și acvila de pe frontonul vechii clădiri realizat Karl Storck și distrus în timpul bombardamentelor aeriene anglo-americane din aprilie 1944.

Conform comunicatului, deși a traversat o perioadă grea în anii comunismului, universitatea a cunoscut pe ansamblu o confirmare și consolidare a valorilor profesionale. Activitatea universitară poate fi reconstituită printr-o serie de fotografii inedite, diplome sau foi matricole. De asemenea, în expunere pot fi văzute diploma Doctor Honoris Causa acordată lui Nicolae Ceaușescu în 1973, precum și fotografii și alte mărturii ale vizitelor făcute universității și muzeului.

sursa: AGERPRES

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *