Ministrul apărării irakian îi cere Turciei să-și retragă trupele din nordul Irakului

Al-Obeidi a spus că ministrul apărării turc i-a explicat că desfășurarea militarilor a fost necesară pentru a-i proteja pe instructorii turci care pregătesc forțele irakiene în vederea recâștigării controlului asupra orașului Mosul. Oficialul irakian a estimat însă că reacția Ankarei în acest caz a fost disproporționată.

‘Ar fi fost posibil să avem un fel de coordonare a priori fără a crea circumstanțe care au contribuit la o criză între cele două țări’, a afirmat ministrul irakian.

În ultimele zile, președintele, prim-ministrul și ministrul de externe irakieni au obiectat față de desfășurarea forțelor turce în nordul Irakului, considerată un act ostil și o încălcare a dreptului internațional. MAE irakian l-a convocat pentru explicații pe ambasadorul Turciei la Bagdad.

Totuși, premierul turc Ahmet Davutoglu a declarat sâmbătă că este vorba despre o simplă rotație de rutină a trupelor turce desfășurate la 30 de kilometri nord-est de Mosul, la cererea guvernatorului acestui oraș și în coordonare cu Ministerul Apărării irakian.

AGERPRES

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *