Militari români, victime în teatrul de operațiuni din Afganistan

România a dislocat, în iulie 2002, în Afganistan, primul batalion de infanterie format din 405 militari provenind din Batalionul 26 infanterie ”Neagoe Basarab”, sub comanda Forței Internaționale de Asistență pentru Securitate (ISAF). Aceasta a reprezentat prima acțiune de luptă a Armatei Române în afara frontierelor naționale după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Forța Internațională de Asistență pentru Securitate (ISAF) este cea mai amplă operațiune Aliată din istoria Alianței Nord-Atlantice. A fost lansată în 2001, prin rezoluția Consiliului de Securitate al ONU nr. 1386, după îndepărtarea de la putere a regimului taliban. Inițial, a reprezentat o forță multinațională sub egidă ONU, limitată la asigurarea securității capitalei Kabul și a împrejurimilor sale. După preluarea de către NATO a operației ISAF în 2003, România și-a sporit gradual contribuția la efortul Alianței, în paralel cu continuarea participării la operația ”Enduring Freedom”, condusă de SUA.

Țara noastră a fost unul dintre contributorii importanți la ISAF. Participarea României la ISAF a fost fundamentată prin Hotărârea nr. 38 din 21 decembrie 2001 a Parlamentului României, care acorda Guvernului împuternicirea de a stabili forțele, mijloacele, finanțarea și condițiile pentru asigurarea acestei participări.

În cadrul ISAF, militarii români dislocați în Afganistan au contribuit la realizarea obiectivelor NATO în această zonă, de sprijinire a extinderii și exercitării autorității guvernului afgan pe tot teritoriul țării și de furnizare a climatului de securitate necesar pentru activitățile de stabilizare și reconstrucție.

De asemenea, țara noastră a contribuit la instruirea armatei afgane în vederea conferirii afganilor abilitatea de a-și apăra singuri propria țară. Procesul de tranziție, care a vizat preluarea în întregime de către autoritățile de la Kabul a responsabilităților pentru asigurarea securității țării, s-a desfășurat gradual până la sfârșitul anului 2014, când misiunea ISAF s-a încheiat.

Începând cu 1 ianuarie 2015, NATO continuă sprijinirea Forțelor Naționale Afgane de Securitate și Apărare (ANSDF) prin intermediul Misiunii ”Resolute Support” (RSM). În acest scop, acordă asistență în procesul de planificare, programare și bugetare a ANSDF, acordă sprijin în procesul de generare a forței, recrutare, instruire, conducere și dezvoltare a resurselor umane, consiliază autoritățile afgane în vederea respectării principiilor statului de drept și bunei guvernări la nivelul forțelor afgane de securitate și apărare, potrivit mae.ro. În baza aprobărilor Consiliului Suprem de Apărare a Țării, în anul 2015, România participă la RSM cu până la 620 de militari, precum și până la 50 de polițiști și jandarmi.

În anii scurși de la dislocarea primelor trupe românești în teatrul de operațiuni din Afganistan, și-au pierdut viața 23 de militari, peste 125 fiind răniți. ”Numai în Afganistan au acționat, timp de 12 ani, peste 25.000 de militari, ceea ce a făcut ca țara noastră să se situeze pe locul șase în rândul națiunilor care au contribuit cu trupe în această țară. Din păcate, participarea noastră la aceste operațiuni a cerut și jertfe de sânge. Numai în Afganistan au căzut la datorie 23 de eroi (…).”, a declarat ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, la data de 12 octombrie 2014.

Numai în ultimii trei ani au avut loc o serie de astfel de evenimente:

La 30 martie 2014, un militar român — Claudiu Constantin Ștefan Vulpoiu (41 de ani) — și-a pierdut viața și alți cinci au fost răniți în Afganistan, în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat. Militarii români executau o misiune de patrulare în comun cu forțele de securitate afgane, pe autostrada A1 (Kabul-Kandahar), la aproximativ 10 kilometri sud-vest de Baza operațională înaintată Mescall.

Doi militari români, membri ai Grupului naval de forțe pentru operații speciale, au decedat în seara zilei de 22 septembrie 2013, în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat, pe timpul executării unei misiuni de luptă în estul Afganistanului. În urma exploziei, cei doi militari grav răniți au fost evacuați pe calea aerului, cu un elicopter MEDEVAC, la spitalul militar din Baghram, unde, cu toate eforturile medicilor, au decedat. Maistrul militar clasa a III-a Vasile Claudiu Popa, în vârstă de 28 de ani, era căsătorit, se afla la a doua misiune în Afganistan și era angajat al M.Ap.N. din anul 2006. Era decorat cu Emblema de Onoare a Statului Major General, Medalia NATO article V și cu Emblema de Onoare a Forțelor Navale. Plutonierul Adrian Postelnicu, în vârstă de 34 de ani, era la prima misiune în Afganistan și era angajat al M.Ap.N. din anul 2009. Era decorat cu Emblema de Onoare a Forțelor Navale.

La 19 mai 2013, patru militari români din cadrul Batalionului 2 Manevră „Yelow Scorpions” au fost răniți ca urmare a răsturnării blindatului în care executau o misiune, în jurul orei 12.00. Cei patru militari — plutonierul-major Dorin Segedi și caporalii clasa a III-a Sorin Bănulescu, Sergiu Ola și Elena Cristina Marin au fost evacuați de urgență la spitalul din Baza Apache.

sursa: AGERPRES

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *