Marele zid de nisip tensioneaza relatiile chino-americane

Vazute din cer, aceste insule artificiale aduc a plaje paradisiace. In realitate, mormanele de nisip ivite peste noapte in apele turcoaz ale Marii Chinei de Sud risca sa invenineze relatiile deja tensionate dintre BeIjing si vecinii sai. James Hardy, expert militar: „In ultimele 14-18 luni am observat ca Beijingul a trecut de la zero absolut la un numar mare de insule din corali si saci de nisip, pe care le ocupa si le controleaza in Marea Chinei de Sud”.

Pentagonul, preocupat de libera circulatie maritima in Marea Chinei de Sud

Raspantie a rutelor maritime vitale pentru comertul international si avand, se pare, zacaminte bogate in hidrocarburi, zona este disputata aprig, de decenii, de China, Filipine, Vietnam, Malaysia si Taiwan. De la o vreme insa, prin crearea unei noi realitati pe teren, Beijingul cere raspicat suveranitate indiscutabila. Victor Gao, Asociatia Chineza pentru Studii Internationale: „In interiorul granitelor si in cadrul apelor sale teritoriale, China are dreptul necontestat de a face ce pofteste”. Cu ajutorul unor nave-excavator gigantice, „magicienii” chinezi construiesc de zor porturi artificiale susceptibile sa serveasca drept portavioane in mijlocul marii. Congresmeni americani avertizeaza ca interesele Statelor Unite si ale aliatilor lor in regiune sunt in pericol. Recent, americanii si-au anuntat intentia de a trimite nave care sa patruleze in Marea Chinei de Sud pentru a asigura libertatea de navigatie.

China condamna decizia SUA: fara nave americane in Marea Chinei de Sud

Pentagonul are în vedere trimiterea de nave şi avioane pentru „asigurarea liberei navigaţii“ în jurul insulelor construite în ultimul timp de China în jurul Arhipelagului Spratleys, în Marea Chinei de Sud. Beijingul se declară „foarte preocupat“ si a condamnat cu fermitate planul american ce prevede trimiterea de avioane şi nave ale Marinei în apropierea insulelor contestate din Marea Chinei de Sud. Şase state – Sultanatul Brunei, China, Malaysia, Filipine, Taiwan şi Vietnam reclamă în Marea Chinei de Sud insule, recife şi atoli cu apele aferente. China îşi bazează revendicările pe hărţi din anii 1940. Secretarul american al Apărării, Ashton Carter, a cerut angajaţilor ministerului să lucreze la mai multe opţiuni, printre care cea de trimitere de nave şi avioane militare la cel puţin 12 mile nautice (22 km), limita apelor teritoriale definită de ONU, de aceste recifuri artificiale, iniţiativă care enervează Beijingul, care intenţionează să-şi extindă influenţa asupra acestei regiuni disputate. Un responsabil american declara pentru Wall Street Journal că „studiem modul de asigurare a libertăţii de navigaţie în această regiune crucială pentru comerţul mondial”.

Pentagonul estimează că insulele artificiale au permis Chinei să îşi multiplice cu 400 suprafeţele pe care le ocupa, trei sferturi din 800 ha fiind câştigate de China din ianuarie 2015. În 2013, SUA şi Japonia au protestat contra instalării de către Beijing a unei zone aeriene de identificare – ZAI – în Marea Chinei de Est ce cuprindea şi un arhipelag revendicat de Tokio. SUA au răspuns trimiţând bombardiere B-52 să survoleze zona. Manevrele propuse de Pentagon şi răspunsul rapid al Chinei dezvăluie miza într-o confruntare regională deja tensionată pe tema cine controlează apele contestate.

Responsabili americani declară că planurile Pentagonului pentru Marea Chinei de Sud au în vedere cum să apere libertatea de navigaţie într-o zonă esenţială pentru comerţul mondial.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *