Manifestări dedicate împlinirii a 157 de ani de la Unirea Principatelor Române (grupaj)

—Esplanada din fața Palatului Administrativ din Focșani a găzduit duminică o manifestare de aniversare a 157 de ani de la Unirea Principatelor Române, prin teatru, muzică și alocuțiuni fiind recreată, în fața a aproximativ 6000 de vrânceni, atmosfera patriotică din 1859.

La evenimentul organizat de Consiliul Județean Vrancea și Prefectura Vrancea, în parteneriat cu Primăria Focșani, au fost prezenți președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, consilierul prezidențial Sergiu Nistor, vicepremierul Vasile Dîncu, precum și Marius Raul Bostan, ministrul pentru Societatea Informațională.

Au mai răspuns invitației organizatorilor ambasadorul Marii Britanii, Paul Brummel, judecători de la Curtea Constituțională, reprezentanți ai Curții de Conturi a României, Patriarhiei Române precum și președinți ai unor consilii județene.

Suita de manifestări, ce a durat aproximativ 3 ore în cursul după-amiezii și serii, a fost deschisă de ansamblul folcloric „Țara Vrancei”. Apoi cunoscutul actor Ion Dichiseanu. născut în orașul vrâncean Adjud, a susținut, la cei 84 de ani ai săi, un monolog inspirat de evenimentele de la 24 ianuarie 1859, iar Cristofor Aldea Teodorovici a interpretat melodia „Limba noastră”.

Dumitru Fărcaș și taragotul său fermecat, cu o suită de melodii populare românești, a încheiat primul moment artistic al zilei.

Salutul gărzii de onoare adresat demnitarilor și intonarea imnului de stat al României de către membrii corului „Pastorala” a fost urmat de un moment evocator al Unirii Principatelor.

Pe o scenă specială pe care fusese montat un decor de butaforie reproducând clădiri ale Focșaniului din secolul al XIX-lea actorii Vlad Rădescu, Alexandru Bindea, Ion Haiduc, Vlad Miriță precum și cei ai Teatrului Municipal „Gheorghe Pastia” au reconstituit prin secvențe de dramaturgie acțiunea unionistă din 1859.

Marian Oprișan, președintele CJ Vrancea, a subliniat faptul că „2016 este prima oară în care sărbătorim ca zi națională data de 24 ianuarie, momentul de început al României moderne”, iar apoi a susținut un discurs punctat de rostirea unor versuri, dar și de ideea abandonării urii între români și a înlăturării disputelor sterile dintre politicieni.

„Noi oamenii de stat ai acestei țări nu trebuie doar să evocăm momentele de la 1859. Avem datoria de a face din România acea țară la care unioniștii au visat. Și mă refer aici la o Românie puternică, prosperă și suverană. La Focșani, în urmă cu 157 de ani, Kogălniceanu îi spunea lui Cuza: ‘Fă ca Legea să fie deasupra arbitrariului, fă ca legea să fie puternică’. Eu astăzi, ca reprezentant legal și constituțional al vrâncenilor. spun ‘să facem tot ce stă în puterea noastră pentru binele românilor’. Nu spun vorbe mari când afirm că țara are nevoie de reforme ca pe vremea lui Cuza. Mi-o spun zilnic vrâncenii care îmi cer să lupt ca România să redevină o țară în care ei să aibă parte de respect, de prosperitate, de liniște și prosperitate”, a spus Marian Oprișan.

Festivitățile s-au încheiat în jurul orei 18,30 printr-o demonstrație de tip „Team”, exercițiul prezentând aptitudinile de mânuire a armei de către militarii Brigăzii Mecanizate 282 Infanterie Focșani.

În urmă cu 157 de ani, la 24 ianuarie 1859, Focșanii Moldovei și Focșanii Munteni, localități despărțite de râul Milcov au devenit un singur oraș, capitala simbolică a Unirii Principatelor, fapt ce l-a determinat pe G.G. Longinescu să spună că Focșani, alături de Iași și București, reprezintă „Sfânta Treime” a României Mari.

Legea pentru declararea zilei de 24 ianuarie drept Sărbătoare Națională a fost adoptată în 3 decembrie 2014 de Camera Deputaților în calitate de for decizional.

*GALERIE FOTO Sălaj: 1.100 de lumânări aprinse de tineri la Zalău, pentru a marca Ziua Unirii

UPDATE ORA 19.24 HARGHITA

—Aproximativ 400 de români s-au prins duminică seara în Hora Unirii, la Miercurea Ciuc, pentru a sărbători Unirea Principatelor Române.

În ciuda faptului că termometrele arătau minus 10 grade Celsius, oamenii au ales să vină pe platoul din centrul orașului pentru a fi împreună la ceas de sărbătoare. Hora Unirii s-a dansat pe acordurile interpretate de fanfara Brigăzii de Vânători de Munte și de Corul Bărbătesc din localitatea covăsneană Vâlcele.

Înaintea acestui moment, în sala de ședințe a Palatului Administrativ din Miercurea Ciuc a avut loc un simpozion despre însemnătatea Unirii Principatelor Române.

Prefectul Harghitei, Adrian Jean Andrei, și-a început discursul cu jurământul rostit de Alexandru Ioan Cuza după alegerea sa ca domn și a evocat evenimentele care au avut loc în urmă cu 157 de ani, punctând faptul că solidaritatea este un exercițiu a cărui valoare democratică și umană trebuie redescoperită și în prezent.

‘Este de datoria noastră să continuăm efortul celor care au făcut posibilă Unirea, participând împreună la consolidarea statului de drept și la modernizarea României. (…) România are nevoie, mai ales acum, de loialitatea noastră, de eficiența și responsabilitatea noastră, oriunde am fi, România este efortul nostru de a fi împreună în fiecare zi, solidari și conștienți de răspunderea pe care o avem față de viitor’, a declarat prefectul Adrian Jean Andrei.
La rândul său, episcopul ortodox al Covasnei și Harghitei, Andrei Moldovan, a punctat faptul că ‘dintotdeauna poporul nostru a fost unit în jurul unor mari idei, pe care le-a aplicat prin fapte de vitejie și noblețe, de-a lungul istoriei, însă ideea cea mai înaltă și cea mai pură a fost, este și va rămâne mereu unitatea’.
De asemenea, profesoara de istorie Rodica Roman a rememorat evenimentele de la 24 ianuarie 1859 și a evocat personalitatea lui Alexandru Ioan Cuza.

Evenimentul s-a încheiat cu un program artistic susținut de membrii cenaclului literar ‘Bunavestire’ din Miercurea Ciuc și cu un concert susținut de Corul Bărbătesc ‘Voievozii Munților’ din Vâlcele, condus de părintele Vasile Antonie Tămaș.

UPDATE ORA 18.09 GALAȚI

—Peste 20 de gălățeni au ales să marcheze într-un mod inedit Ziua Unirii, alergând duminică la,—14 grade Celsius, cu tricolorul legat pe spate, pe o distanță de 21 kilometri, între Galați și Vama Giurgiulești din Republica Moldova.

Odată ajunși în punctul de trecere a frontierei, gălățenii s-au unit într-o horă, dansând pe versurile poeziei lui Vasile Alecsandri, după care au continuat alergarea, înapoi spre Galați.

‘Domnitorul Alexandru Ioan Cuza aparține și Galațiului, iar ceea ce facem noi acum este o formă de respect. Prin modul în care am ales să sărbătorim ziua de 24 Ianuarie promovăm și mișcarea în aer liber.. Nu contează că este frig, noi am mai alergat și pe temperaturi mai scăzute’, a spus Anda Vieru, organizatoarea evenimentului.

Acțiunea alergătorilor a purtat numele de ‘Hai să dăm mână cu mână!’.

TULCEA

—Câteva sute de persoane au participat, duminică dimineața, în Piața Mircea cel Bătrân din Tulcea, la acțiunile organizate de autorități pentru a marca 157 de ani de la Unirea Principatelor Române.

Evenimentul a început la ora 10.00 cu primirea oficialităților și prezentarea onorului, după salutul drapelului de luptă și intonarea imnului de stat fiind oficiat un serviciu religios.

‘Cel mai bun lucru în aceste zile festive, când ne închinăm la memoria marilor înaintași, este să ne propunem ca în fiecare zi, fie și cu o mică parte din gândul și fapta noastră, oriunde ne aflăm, să mai facem unirea tuturor speranțelor și aspirațiilor acestei națiuni’, a susținut, în discursul său, prefectul județului Tulcea, Marin Bădiță.

Alocuțiunile autorităților, parlamentarilor și ale unor lideri politici au fost urmate de Hora Unirii în care s-au prins majoritatea persoanelor prezente la evenimentul organizat de Prefectură, Consiliul Județean (CJ), Primăria municipiului și Garnizoana Tulcea.

În timpul manifestării, participanții au fost serviți cu 150 de litri de ceai fiert și 150 de litri de vin fiert.

În jurul orei 11.00, la Teatrul ‘Jean Bart’ din oraș, CJ Tulcea a oferit un spectacol artistic în care au fost invitați Ansamblul artistic ‘Baladele Deltei’, Ansamblul de copii ‘Dorulețul’, precum și artiștii Angelica Flutur, Valeria Arnăutu, Gheorghe Turda și Gelu Voicu.

ARAD

—Prefectura județului Arad a organizat duminică, pe platoul din fața Palatului administrativ al municipiului Arad, manifestări prilejuite de aniversarea a 157 de ani de la Unirea Principatelor Române.

Manifestările au început cu intonarea Imnului de stat, după care IPS Timotei Seviciu, arhiepiscop al Aradului, a rostit o rugăciune de binecuvântare, iar muzeograful Bogdan Ivașcu a vorbit despre însemnătatea acestei zile în istoria poporului român.

Ansamblul popular ‘Mărțișorul’ al Școlii Gimnaziale ‘Aurel Vlaicu’ din municipiul Arad a prezentat un scurt program de dansuri populare românești.

În încheierea momentului aniversar, cei prezenți s-au prins într-o mare Horă a Unirii, printre participanți aflându-se subprefectul Florentina Horgea, reprezentanți ai structurilor Ministerului Afacerilor Interne, militari din cadrul Batalionului 191 Infanterie ‘Colonel Radu Golescu’,conducători ai unor instituțiilor deconcentrate.

Duminică, în toate bisericile din Arhiepiscopia Aradului au fost rostite rugăciuni de pomenire a înfăptuitorilor Unirii Principatelor Române și de mulțumire lui Dumnezeu pentru împlinirea acestui act măreț din istoria poporului român la înfăptuirea căruia Biserica Ortodoxă Română a avut o contribuție semnificativă.

TIMIȘOARA

—La Timișoara au fost organizate manifestări și depuneri de coroane la bustul Principelui Unirii și la efigia de la Casa Cuza, unde acesta a fost găzduit o noapte, în drumul său spre exil.

Programul a început cu un moment religios, la bustul situat în fața Inspectoratului de Poliție Timiș, urmat de Hora Unirii și defilarea unui detașament de onoare format din reprezentanți ai instituțiilor militare din regiune.

Partidul Puterii Umaniste (social-liberal) filiala Timiș, a sărbătorit Ziua Unirii la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, unde s-au aprins lumânări în memoria celor care au realizat Unirea, dar și pentru victimele Revoluției din Decembrie 1989, după care președinta filialei PPU, eurodeputata Maria Grapini, a organizat o masă rotundă în care istoricii au vorbit despre însemnătatea acestei date.

După amiaza, trupe de muzică tânără și copii se vor prinde într-o Horă a Unirii în Gara de Nord Timișoara.

GIURGIU

—Deputatul de Giurgiu Nicolae Florian a organizat duminică la cabinetul lui parlamentar un simpozion dedicat Unirii de la 24 ianuarie 1859.

‘Cinstirea înaintașilor și cunoașterea istoriei țării noastre este o datorie de onoare și o bucurie pentru toți cei care participă astăzi la acest moment plin de încărcătură istorică. Organizarea unui astfel de eveniment la care participă istorici și oameni de cultură din Giurgiu oferă posibilitatea tinerei generații să cunoască date și fapte despre acest eveniment al Unirii Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859 și dincolo de cărțile de istorie, pentru că dragostea de țară și de popor sunt sentimente ce rămân neschimbate în veacuri’, a declarat duminică, pentru AGERPRES, deputatul Nicolae Florian.

La eveniment au participat istorici, muzeografi, oameni de cultură și de artă, elevi care la final și-au dat mâna în Hora Unirii.

MEHEDINȚI

—Autoritățile publice județene au sărbătorit, duminică, la Casa Tineretului din municipiul Drobeta Turnu Severin, 157 de ani de la Unirea Principatelor Române.

Directorul Centrului Cultural „Nichita Stănescu”, Emilia Mihăilescu, a declarat pentru AGERPRES că manifestarea a debutat cu prezentarea unor comunicări susținute de prefectul județului Mehedinți, prof. Nicolae Drăghiea, de președintele Consiliului Județean Mehedinți, Aladin Georgescu, și directorul Direcției Județene Mehedinți a Arhivelor Statului, prof. Tudor Rățoi.

„A urmat un spectacol de muzică populară și ușoară, câteva scenete inspirate din actul Unirii de la 24 ianuarie 1859, susținute de Ansamblul profesionist Danubius și mișcarea artistică teatrală de amatori din Drobeta Turnu Severin”, a precizat Mihăilescu.

Potrivit sursei citate, la eveniment au participat zeci de oameni de cultură și iubitori de istorie românească care, la final, s-au prins într-o simbolică Horă a Unirii.

OLT

—Împlinirea a 157 de ani de la Unirea Principatelor a fost marcată duminică, la Slatina, printr-o ceremonie oficială la care au participat sute de persoane ceremonie oficială, la care au participat câteva sute de persoane, reprezentanți ai instituțiilor publice, autorităților locale și județene, partidelor politice.

Au fost prezenți la eveniment și au depus o coroană de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza și reprezentanți ai Bazei Militare Deveselu, respectiv comandantul bazei militare Răzvan Brătulescu și comandantul Unității de Sprijin a Forțelor Navale (NSF) James Craycraft.

La eveniment un sobor de preoți a oficiat un serviciu religios, prefectul Silviu Neacșu a vorbit despre însemnătatea evenimentului, au fost depuse coroane de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

„Unirea Principatelor Române reprezintă desăvârșirea unui proces cu rădăcini adânci în istoria poporului român, o lecție de curaj, responsabilitate, patriotism. (…)24 ianuarie, este, așadar, o zi cu semnificații majore pentru istoria și identitatea poporului român. Este o zi pe care noi, românii de pretutindeni, o trăim cu emoție. România suntem noi!”, a spus prefectul Silviu Neacșu în discursul rostit la ceremonie.

După Hora Unirii, participanții la eveniment au fost invitați la sarmale și cozonac oferite de Primăria Slatina. Au fost pregătite 2.000 de porții de sarmale cu mămăligă și câteva sute de cozonaci.

DÂMBOVIȚA

—Autoritățile locale din județul Dâmbovița s-au prins într-o Horă a Unirii împreună cu târgoviștenii care au participat, duminică, la manifestările dedicate împlinirii a 157 de ani de la Unirea Principatelor Române.

Manifestările, la care au participat câteva sute de persoane, au început cu o ceremonie militară și una religioasă și au avut loc în Piața Tricolorului din Târgoviște.

”Este una din acele sărbători care ne obligă să privim înapoi cu mândrie și, în același timp, să găsim în noi înșine repere ale responsabilității. Unirea de la 1859 a pus bazele României moderne, etapă esențială pe drumul înfăptuirii unor idealuri mărețe. Este un bun moment să ne întrebăm: am știut noi să fructificăm acel moment și să generăm un viitor mai bun pentru țară?”, a spus, în discursul său, prefectul de Dâmbovița, Ioan Marinescu.

Manifestările s-au încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare a Garnizoanei Târgoviște și cu hora unirii.

SUCEAVA

—Un ansamblu folcloric din localitatea suceveană Baia a marcat Ziua Unirii, duminică, printr-un flash-mob organizat în incinta unui hypermarket din municipiul reședință de județ.

Membrii Ansamblului ”Răzeșii”, îmbrăcați în costume populare, au prezentat un program cu mai multe dansuri tradiționale din zonă.

Ansamblul folcloric ”Răzeșii” din Baia este un grup local cunoscut și premiat la diverse concursuri și festivaluri județene, naționale și internaționale

BISTRIȚA NĂSĂUD

—Peste 200 de bistrițeni au participat, duminică, la manifestările organizate cu prilejul împlinirii a 157 ani de la Unirea Principatelor Române. Evenimentul a fost organizat în Piața Unirii din centrul municipiului Bistrița, în fața statuii domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Printre oficialitățile prezente s-au numărat prefectul județului Bistrița-Năsăud, Ioan Țintean, primarul Bistriței, Ovidiu Crețu, vicepreședintele Consiliului Județean, Alexandru Pugna, parlamentarii Doina Pană, Daniel Suciu, Stelian Dolha, Dorin Dobra și Cristian Florian, comandantul Brigăzii 81 Mecanizată Bistrița, Iulian Berdilă, șefi de instituții publice.

După ceremonialul religios și depunerea unei coroane din partea oficialităților, a urmat un moment artistic susținut de către artiștii Centrului municipal de cultură „George Coșbuc”, apoi un recital oferit de cunoscuta interpretă de muzică populară Sava Negrean Brudașcu.

Aceasta i-a îndemnat pe cei prezenți să se prindă în horă, pe acordurile melodiei „Noi suntem români”, și să sărbătorească împreună „Mica Unire” și mândria de a fi român.

Manifestările s-au încheiat cu defilarea militarilor Brigăzii 81 Mecanizată

DOLJ

—Ziua Unirii Principatelor Române a fost celebrată, duminică, la Craiova, în Piața A.I.Cuza, printr-o ceremonie militară și religioasă organizată de Instituția Prefectului — Județul Dolj în colaborare cu Consiliul Județean Dolj, Primăria Municipiului Craiova și Garnizoana Craiova.

La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților publice locale, printre care prefectul județului Dolj, Nicolae Sorin Răducan, președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, militari din cadrul Garnizoanei Craiova, cadre militare în rezervă și retragere.

După prezentarea onorului și intonarea Imnului Național al României, a fost oficiată o slujbă religioasă urmată de alocuțiuni rostite de reprezentanții autorităților publice locale.

În discursul rostit, prefectului județului Dolj, Nicolae Sorin Răducan, a afirmat că Unirea Principatelor Române reprezintă primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român.

‘Sărbătorim astăzi 157 de ani de la realizarea primului pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român — Unirea Principatelor Române. (…) Solida conștiință națională, apartenența la același neam, limbă, obiceiuri și religie i-a îndreptățit pe bravii noștri înaintași să-și ducă la îndeplinire cel mai de preț crez, dându-ne astfel nouă șansa să evoluăm ca o națiune respectată și demnă. Sunt convins că fiecare dintre noi cunoaște și prețuiește aceste valori, ce trebuie transmise mai departe și generațiilor ce vor urma. În prezent, România este membră cu drepturi depline al Uniunii Europene și partener de încredere al NATO, și are obligația de a se conforma noilor provocări și tendințe, care înseamnă integrare și globalizare’, a spus Răducan.

Președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, a afirmat în cuvântul său că 24 ianuarie 1859 rămâne unul dintre evenimentele definitorii ale istoriei moderne a României, o manifestare de voință deplină a poporului nostru, care reușește să transmită, într-un mesaj peste secole, nevoia de unitate și libertate a unei națiuni cu vocație europeană.

‘Unirea Principatelor Române, admirabil înfăptuită prin dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, a așezat țara noastră pe un drum ireversibil, oferind fundamentul pe care avea să se înalțe construcția Marii Uniri, aproape șase decenii mai târziu. Momentul istoric de la 1859 a fost, în același timp, și izvorul unor schimbări substanțiale, al unei reformări profunde în spirit democratic, prefigurând România de astăzi, o națiune unitară și puternică, o națiune demnă și respectată în spațiul comunitar’, a spus Prioteasa.

După depuneri de buchete de flori la statuia domnitorului A.I. Cuza, defilarea gărzii de onoare și onorul muzicii militare, ceremonia s-a încheiat cu Hora Unirii

SATU MARE

—Ziua Unirii Principatelor Române a fost sărbătorită duminică în Satu Mare cu depuneri de coroane și jerbe la bustul domnitorului Mihai Viteazu și cu Hora Unirii.

În deschiderea manifestărilor, profesorul Ioan Câmpean de la Biblioteca Județeană a rostit câteva cuvinte despre însemnătatea acestei zile, după care reprezentanții autorităților locale, partidelor politice, asociațiilor de veterani de război și ale câtorva școli au depus jerbe la bustul domnitorului.

Manifestarea a continuat cu recitarea de poezii și un scurt moment artistic, interpreții George Negrea, Octavian Bud și Petrică Mureșan cântând melodii patriotice. A urmat defilarea gărzii de onoare, după care cei prezenți s-au prins Hora Unirii.

Evenimentul a fost organizat de către Instituția Prefectului, Consiliul Județean și Primăria Satu Mare.

BRAȘOV

—Câteva zeci de persoane au participat duminică, în Piața Unirii din Brașov, la un ceremonial militar și religios organizat de Prefectura și Garnizoana Brașov, pentru a marca împlinirea a 157 de ani de la Unirea Principatelor Române.

Evenimentul a început cu intonarea Imnului de Stat. A urmat o slujbă religioasă și scurte alocuțiuni.

„Astăzi, 24 ianuarie, sărbătorim înfăptuirea Unirii Principatelor Române de la 1859, zi care a reprezentat împlinirea unui ideal și cristalizarea unei credințe. Prin Unirea de la 1859, românii au arătat că sunt o națiune puternică, o națiune formată din oameni solidari și cinstiți care sunt capabili să depășească orizontul intereselor individuale pentru binele comun. Alexandru Ioan Cuza spunea că Unirea a fost singura stare politică ce putea să asigure viitorul nostru și să ne permită a da țării organizarea ce o aștepta de atât de mult timp”, a subliniat printre altele prefectul Mihai Mohaci.

A urmat un scurt moment artistic susținut de fanfara militară, după care brașovenii, turiștii aflați în zonă și Junii Brașovului, îmbrăcați în costumele tradiționale s-au prins în Hora Unirii.

AGERPRES

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *