Manichiurile profesionale și unghiile false vă expun la unele riscuri. Știți care sunt acestea?

 Manichiurile efectuate la salon și aplicarea unghiilor false ascund o serie de pericole evidențiate de medici, de care toate femeile trebuie să fie conștiente. Aceste ritualuri de înfrumusețare la care se supun în mod regulat clienții saloanelor de cosmetică ascund, în spatele beneficiului estetic, câteva riscuri importante pentru sănătate.

Pericolele manichiurilor profesionale

 

O manichiură profesională este întotdeauna mai reușită decât una realizată acasă, însă efectuarea acesteia poate conduce la producerea de iritații cutanate sau la declanșarea unor reacții alegice. Substanțe chimice folosite în saloanele de cosmetică, în special cele utilizate pentru aplicarea unghiilor false, pot afecta sănătatea unghiilor și a pielii din apropiere. În plus, și alte regiuni corporale pot avea de suferit de pe urma acestui procedeu.

Un prim posibil pericol sunt reacțiile alergice, acolo unde există o predispoziție. Specialiștii spun că persoanele alergice la substanțele chimice implicate în manichiurile profesionale se pot confrunta cu reacții alergice similare celor produse de contactul cu iedera otrăvitoare. Printre reacțiile posibile, tipice dermatitei de contact, se număra

-inflamațiile;
-roșeața;
-pruritul (mâncărimile);
-senzațiile de arsură.

În general, aceste simptome apar în proximitatea unghiilor, însă ele se pot extinde și la nivelul feței sau al gâtului. Aceste manifestări clinice sunt de multe ori atribuite greșit, deoarece puține paciente asociază ultima manichiură profesională făcută cu o reacție alergică manifestată în altă regiune a corpului decât mâinile. Prin urmare, nici medicul nu este informat corect asupra posibilelor cauze, pentru a stabili tratamentul corect.

Dacă observați apariția simptomelor de mai sus după o vizită la salonul de cosmetică, este foarte important să sistați utilizarea produselor pe care cosmeticianul le-a aplicat pentru realizarea manichiurii. Odată ce o alergie se instalează, pielea vă rămâne intotodeauna sensibilă la contactul cu alergenul. Mai mult decât atât, reacțiile alergice pot să apară prin expuneri ulterioare la anumite substanțe chimice. Cu alte cuvinte, o chimicală va poate provocă o alergie la alte substanțe, fenomen ce poartă numele de reactivitate încrucișată.

 Printre produsele care pot provoca o reacție alergică în timpul unei manichiuri se număra: 

-unghiile artificiale;
-stratul de bază al lacului de unghii;
-stratul de fixare (superior) al manichiurii;
-lacul de întărire a unghiilor;
-anumite tipuri de ojă.

Pericolul declanșării alergiilor nu o vizează doar persoana care beneficiază de această, ci și pe cosmeticianul expus produselor folosite în proces. Solvenții din ojă și dizolvanți pot declanșa simptomele astmului și au fost asociați, în cadrul studiilor de specialitate, cu posibile efecte nocive asupra fătului în timpul sarcinii.

Ingredientele periculoase din punct de vedere alergic din bazele de unghii, lacurile întăritoare și lacurile de unghii colorate sunt:

-Toluenul, sulfonamidele și formaldehidă din rășinile sensibilizante din ojă;
-Nichelul din bilele introduse în recipientul ojelor pentru menținerea texturii;
-Rășina termoplastica din lacul de unghii;
-Formadelhida din rășina utilizată pentru lacul de întărire a unghiilor.

 

Prevenirea riscurilor asociate cu manichiurile profesionale

Dermatologii recomandă evitarea unghiilor false cu un miros puternic neobișnuit, rigide, greu de modelat și foarte dificil de îndepărtat, acestea având în compoziție metacrilatul de metil.

Dacă un produs folosit de cosmetician va produce disconfort (mâncărimi, înțepături etc.), sistați imediat utilizarea lui. Pentru ameliorarea simptomelor, puteți aplica o cremă cu hidrocortizon. În cazul în care suferiți complicații, consultați de urgență medicul

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *