Irinel Popescu a adus la Filiasi primul laparoscop

“Spitalul de aici are o lunga traditie, faptul ca Filiasul a avut spital de la sfârsitul sec. XIX spune mult despre potentialul acestei localitati. Eu am intrat prima data în acest spital în 1971, ca student în practica de vara, deci sunt 44 de ani de atunci, era aceeasi cladire si la Chirurgie lucrau doctorii Scafa si Costache care au facut istorie în chirurgia Filiasului. Bolnava care asteapta sa fie operata stia ca are nevoie de operatie dar astepta sa fie operata laparoscopic. Acum, în secolul XXI, nu se mai opereaza deschis, si de aceea amâna singura operatia chiar daca pentru sanatatea ei era un pic riscant. E un act de generozitate fata de chirurgia româneasca si ma bucur ca a fost ales spitalul din Filiasi, mai ales ca afectiv sunt implicat în tot acest proces. Lucrul cel mai important este ca laparoscopia asta nu se face singura, chiar si cu cele mai performante truse din lume e nevoie de un chirurg care sa stie sa faca operatia, care sa stie sa lucreze în laparoscopie. Ma bucur ca la spitalul din Filiasi exista un astfel de chirurg si care cu siguranta de aici încolo, având trusa care îi trebuie, o va fructifica din plin si va efectua numeroase operatii care altfel trebuiau trimise la Craiova, la Bucuresti sau în alte parti, însa de acum înainte se vor putea face si aici”, a declarat prof. dr. Irinel Popescu

Chirurgul din Spitalul Filiasi sustine ca pacienta s-a prezentat la urgenta de mai multe ori din cauza colecistului însa a refuzat sa fie operata clasic. “Este o pacienta de 54 ani cu o colecistita cronica. Dânsa a venit de mai multe ori la noi la Urgenta cu colici biliare dar a refuzat interventia clasica, dânsa optând pentru interventia laparoscopica. Vorbind cu domnul profesor si stiind ca este dispus sa ne ajute, am vorbit cu pacienta si ne-a spus ca este dispusa sa astepte ziua de astazi pentru interventia chirurgicala”, a precizat Marius Sorin Scurtu.

“Astazi, pentru noi, este o întâmplare deosebita, un lucru foarte important: se va face prima operatie chirurgicala cu aparatul numit laparoscop. Meritul de a avea acest aparat în Spitalul orasenesc Filiasi îl are domnul profesor Irinel Popescu care, împreuna cu colaboratorii sai, au donat spitalului un aparat complet. Noi aveam de gând sa achizitionam un asemenea aparat din fondurile Consiliului Local, numai ca de fiecare data ne-am lovit de lipsa fondurilor. Domnul doctor Scurtu, de când a ajuns la Filiasi, mi-a cerut sa îi aduc un asemenea aparat”, a sustinut Nicole Stancioi, primarul orasului Filiasi.

În urma donației făcute de firma germană Karl Storz, unitatea medicală are acum un laparoscop. Cristian Turcu, reprezentantul acestei firme, spune că această companie a fost printre primele în lume care a adus chirurgia laparoscopică la un nivel foarte înalt. „Nouă ne plac foarte mult pionierii. Îmi aduc aminte acum 16 ani când s-a introdus chirurgia laparoscopică în Institutul Clinic Fundeni. Domnul profesor Irinel Popescu a fost printre primii din România care a folosit tehnicile inovatoare existente în acel moment la nivel mondial. În momentul în care ne-a solicitat să introducem chirurgia laparoscopică și în Filiași am răspuns cu drag“, a spus Cristian Turcu.

Medicul Irinel Popescu are si o monografie dedicata activitatii sale medicale, scrisa de prof. univ. dr. Dumitru Otovescu, lansata pe 11 decembrie 2014.

În semn de recunostinta, directorul societatii care a achizitional laparoscopul si l-a donat Spitalului Orasenesc Filiasi a primit titlul de cetatean de onoare. De asemenea, profesorului Irinel Popescu i-a fost înmânata cheia orasului.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *