EXCLUSIV: Liviu Stan reaprinde flacăra boxului doljean

Înainte de toate, dorim să menţionăm structura Asociaţiei Judeţene de Box Dolj şi membri acesteia, fără de care nu s-ar fi înfiinţat:

Structura AJ Box Dolj

Preşedinte – Liviu Stan

Vicepreşedinţi – Dumitru Călina (inginer)

– Gheorghe Ilie (viceprimar Filiaşi)

Preşedinte onorific – Fănel Trandafir (om de afaceri)

Comisia de disciplină

Preşedinte – Dorin Gongu (profesor de matematică)

– Ştefan Neagoie (preot)

– Adrian Brătescu (director CIVITAS)

Comisia de buget – Dan Mircea (Finanţe)

Comisia Antidoping – Andrei Tohăneanu (medic)

Secretar – Nelu Dima (în profesie de peste 30 de ani)

Consilieri oficiali Liviu Stan

– Dan Roşu (director tehnic Apele Române)

– Marcel Privantu

– Dan Duţescu (patron policlinicile Renamed)

Nu vreau să vorbesc ca un politician. De ce? Nu vreau să dramatizez realitatea, că situaţia e foarte rea şi că Liviu Stan poate să o schimbe în foarte bine. Eu expun realitatea aşa cum este. Sunt convins însă, că, o dată cu venirea mea în funcţia de preşedinte, lucrurile pot lua un contur mai bun, mai definit, pentru că am încredere în abilităţile mele şi ştiu ce pot să fac. La nivel naţional lucrurile nu stau bine, implicit în box. Nu există susţinere, chiar dacă ar fi una materială, ar trebui să fim gestionaţi de sus. Odată cu venirea mea, există şi sponsori. Eu gestionez activitatea, dar, principalul ideal este să se autofinanţeze. Până atunci trebuie să rezolvăm problemele de natură internă. Viziunea oamenilor trebuie schimbată, de aici porneşte totul.

MdO: Cum ai ajuns în Asociaţia Judeţeană de Box?

L.S.: În Asociaţia Judeţeană de Box am ajuns printr-o uşoară inerţie, nu mă gândisem niciodată că voi ajunge preşedintele asociaţiei. Funcţia mi s-a propus printr-o iniţiativă venită de la Leonard Doroftei şi de la Marcel Boboc, prieteni de suflet, în cadrul desfăşurării Cupei Naţionale de Cadeţi din octombrie 2014. După discuţii îndelungate, mi-au spus că întotdeauna am fost aproapede lumea boxului şi m-au întrebat de ce nu întru oficial. Mi-a surâs ideea şi mi s-a părut în regulă să intru. Atât ei, cât şi alţii din lumea boxului doljean, şi-au manifestat plăcerea de a mă avea şi astfel m-am simţit măgulit să vin mai aproape.

MdO: Unde se află AJ Box, în privinţa locaţiei?

L.S.: Sediul se află la Laguna Albastră, strada Ştirbei Vodă, numărul 9. Sprijinit de Sorin Manda am primit un birou, o sală de şedinţe pentru a ne desfăşura. Antrenamentele se desfăşoară în trei săli. Una este la Sala Polivalentă, o alta la “Voinţa”, lângă Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” iar a treia se află la CFR, pe strada Constantin Brâncuşi. Un alt proiect major, dezvoltat de mine împreună cu Sorin Manda, anume, să desfiinţăm toate sălile de box şi să construim una nouă la nivel european. Acesta este marele nostru proiect material. Suntem singurul oraş mare din ţară care nu are o sală de box. Atâta timp cât avem finanţare, sala de box poate să apară şi în 2 luni.

MdO: Care sunt planurile tale pentru AJ de Box?

L.S.: Am venit cu o serie de proiecte iar, până să accept această funcţie, am tatonat puţin terenul şi m-am informat destul de mult. Proiectele mele sunt multiple, câteva dintre ele având o natură distinctă. Întotdeauna am fost de părere că, atunci când vorbeşti despre box, nu te raportezi numai la sport, la actul de a boxa sau la câţiva boxeri şi câţiva antrenori, te adresezi unui segment întreg de oameni al societăţii. Oameni care înseamnă în primul rând boxeri, antrenori, oameni care privesc boxul, care pot ajuta boxul, care administrează boxul, cei care vin spre box, cei care pleacă din box. Proiectele mele au fost calculate îndeaproape, principalul meu proiect pe care l-am prezentat în faţa comisiei fiind resuscitarea Asociaţiei Judeţene de Box. Resuscitare poate e un cuvânt prea dur pentru a-l folosi dar este o realitate. Înseamnă regăsirea valenţelor, instaurarea disciplinei aşa cum era odată, urmând cu o serie de proiecte administrative cât şi o serie de proiecte pentru boxeri, antrenori, comunitatea craioveană. Vreau să aduc un psiholog sportiv pentru lotul Craiovei, chiar cel mai bun, fapt care se va materializa în curând. Doresc, de asemenea, să promovez boxul în şcolile şi liceele din judeţul Dolj. Am un flux întreg de proiecte.

MdO: Care este relaţia ta cu Leonard Doroftei?

L.S.: Relaţia mea cu Leonard Doroftei e probabil una din cele mai frumoase. Este unul din oamenii care mă definesc de multă vreme. E prietenul meu de suflet, am multe amintiri cu el, foarte multe. Întotdeauna m-am simţit măgulit că am fost prieteni. Suntem apropiaţi de 10-12 ani, ne respectăm, ne susţinem, avem aceleaşi valenţe, suntem amândoi familişti. Cel mai mult m-a pasionat la acest om a fost faptul că este un familist convins, o emblemă a boxului românesc, una din „statuile” României, aşa cum îi spun eu. E conştient de valoarea căpătată şi acest fapt nu îl împiedică să fie uman, vorbeşte cu toată lumea, este un tip fluid, respectuos. E omul care m-a învăţat măreţia, ce înseamnă să fii mare cu adevărat, să nu ai limite, să nu fii îngrădit de propria gândire. Un om liber.

MdO: Se poate înscrie oricine în AJ Box?

L.S.: Teoretic, box poţi să practici la orice vârstă. Dacă vrei să faci performanţă trebuie să începi cât mai devreme pentru că, dacă începi mai târziu, nu ai timp să capeţi experienţă şi te vei întâlni cu boxeri într-o divizie superioară care, nu vor fi îngăduitori cu tine într-o competiţie oficială. Boxul, de regulă, pentru continuitate, se începe pe la vârsta de 7-8 ani. Sunt şi excepţii, precum Rocky Marciano. El a început boxul la vârsta de 20 de ani în armată, în al II-lea Razboi Mondial, fost jucător de rugby care a ajuns unul din cei mai mari boxeri ai lumii. Eu mi-am pus problema în alt mod. Sunt copii, înclinaţi spre box, marea majoritate a lor cu posibilităţi limitate. Boxerii venind din familii cu posibilităţi sunt mai rari şi, de regulă, nu au continuitate. Ţelul nostru este să găsim un alt Leonard Doroftei, un alt Mihai Leu. Un boxer obţine titlul de Campion Naţional, după asta poate nu mai poate atinge altă performanţă, nici măcar la nivel european. Sau, mai rău, se accidentează. Ce se întâmplă cu el? Nu mai poate să meargă mai departe. Astfel, noi, ca şi entitate judeţeană, trebuie să găsim o cale să-l ţinem în box dar şi să îi creăm un viitor. Strategia mea, personală, a fost să semnăm un contract cu Federaţia Română de Box, prin care să le intermediem accesul spre Şcoala Naţională de Antrenori de Box, să le facilităm atât durata cât şi costurile de a deveni antrenori, idee materializată de profesorul de matematică Dorin Gongu, preşedintele comisiei de disciplină AJ Box. Fiind boxer, trebuie să îl ţii în lumea boxului. Trebuie să aibă o sursă de venit din care să îşi întreţină familia, atunci când o va avea. Astfel, am semnat o serie de protocoale cu o firmă de reconversie profesională. Toţi boxerii, care doresc asta, se pot duce la reconversie şi îşi pot obţine diplome, acreditate de Uniunea Europeană. Poţi câştiga o pâine şi poţi rămâne şi în lumea boxului. Asta este o chestiune vitală pentru sportivii din Dolj, am deja protocoalele semnate.

MdO: Intervii în antrenamentele sportivilor?

L.S.: Nu mi-am propus să intervin în antrenamentele desfăşurate, vreau decât să vin cu o serie de idei pentru antrenori, pe care şi dumnealor le ştiu. Când se făcea, de exemplu, un lot al Craiovei, se făceau competiţii prin care se alegeau „vârfurile”. Acele „vârfuri”, consacrate, intrau într-un program de pregătire centralizat, fapt care nu se mai întâmplă în Craiova fiindcă antrenorii sunt foarte orgolioşi. Evident, mă duc la antrenamentele sportivilor, mă uit din exterior, îi analizez când fac sparring şi mă sfătuiesc cu ei în privinţa mişcărilor, tacticilor. Îmi doresc să reintroduc programul de pregătire centralizat, dar este un proces complex care trebuie luat pas cu pas. Nu vreau să pară că Liviu Stan vine şi impune.

MdO: În legătură cu antrenorii, ai ceva în plan pentru ei?

L.S.: Eu am venit să promovez boxerii şi antrenorii. Antrenorii mei cu boxerii lor. Acesta este scopul meu principal. De a ajuta. Trebuie să avem o viziune multidimensională, nu ne limităm numai la actul de a boxa, la arta de a boxa. Trebuie sa ne gândim şi la oameni. Oamenii au un trecut şi un prezent pe care îl putem îmbunătăţi şi vrem să le creăm un viitor cât mai bun. Am un proiect foarte important pentru antenorii de box. Aş vrea să îi duc la cursuri susţinute de cei mai buni antrenori de boxd din Europa, cum ar fi Oliver Cek, Valetin Silaghi, antrenorul român care antrenează Lotul Naţional al Germaniei, Felix Sturm. Să îi duc la aceste cursuri să fie actualizaţi, atât din punct de vedere al strategiilor, cât şi din punct de vedere al materialelor. Întotdeauna este loc de mai bine. Am discuţii de o luna de zile, pe internet şi la telefon, cu Oliver Cek şi Valentin Silaghi, iar, când dumnealor s-au decis, îmi propun să îmi trimit antrenorii, pentru câteva zile, la aceste cursuri elementare, cursuri finanţate de Liviu Stan. Factor uman avem în Craiova, avem sportivi talentaţi, trebuie numai să se vrea. Dar, înainte de toate, trebuie să avem viziune.

MdO: Câţi antrenori aveţi în AJ Box?

L.S.: Avem 7 antrenori, evident, n-aş putea să îl uit pe Vasile Fântână, maestru emerit al sportului, premiat de 2 preşedinţi cu Medalia de Onoare Gradul II şi Medalia de Onoare Gradul III. Sunt de apreciat Ion Joiţa şi Marc Dragomir pentru rezultatele obţinute. Războinicul, în ultimă instanţă, Constantin Cucu, Marcel Sârbă. Nu pot neglija pe nimeni, sunt antrenori foarte buni.

MdO: Aveţi susţinere din partea Administraţiei Locale?

L.S.: Suntem susţinuţi de doamna primar Lia Olguţa Vasilescu, mă bucur de sprijinul lui Sorin Manda, care mi-a fost şi coleg de liceu şi împărtăşim aceleaşi idei şi valori. Din punctul de vedere al Administraţiei Locale, avem parte de toată susţinerea. Ideea este că, trebuie să punem lucrurile pe şine, să le fluidizăm.

MdO: Aveţi susţinere materială, sponsori?

L.S.: Cu venirea mea în funcţia de preşedinte s-au găsit şi sponsori. Importatorul de echipamente Everlast îmi este prieten, şi, beneficiem de o reducere de 45% la echipament. Un alt partener AJ Box este Bose România. Avem susţinere din partea Hotel Rexton, Hotel Afrodita – Herculane, clinicile Renamed (Dan Duţescu), service AutoKappa (Dan Gheorghe).

MdO: În încheiere, ai ceva de declarat fanilor boxului?

L.S.: Aş vrea să îi anunţ că, pe data de 21 martie, dată ce marchează şi Ziua Internaţională a Poeziei, va avea loc prima competiţie AJ Box pentru cluburile din Craiova, Gala Mihai „Stângă de Aur” Goanţă, numită după fostul meu antrenor, un monument al boxului românesc. Aş vrea să mai menţionez ceva, exclusivist, anume o posibilă competiţie România vs. Regatul Unit, patronată de AJ Box.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *