Interviu cu unul dintre finaliștii Galei Naționale a Voluntarilor 2016-„O civilizație înflorește atunci când oamenii plantează copaci la umbra cărora nu vor sta niciodată”

Îl cheamă Andrei Grigorie, are 17 ani, este elev la Colegiul Național „Frații Buzesti” din Craiova, îi place, la fel ca oricărui adolescent, să petreacă timpul cu prietenii și să urmărească seariale, vrea să studieze Business și Management la o universitate din străinătate și își dorește să se implice în construirea unei socieți mai bune. Dacă la cele menționate anterior mai adăugăm faptul că într-un singur an a acumulat peste 1000 de ore de voluntariat și că pentru activitățile și efortul său a fost unul dintre finaliștii Galei Naționale a Voluntarilor în anul 2016, rezultă profilul unui tânăr pentru care voluntariatul este o vocație și înseamnă devotament, energie, sacrificiu și mai presus de toate, un suflet mare.

 

Am stat de vorbă cu el și am fost curioși să aflăm cum vede voluntariatul o persoană care alege să își răpească din timpul său, în medie 3 ore pe zi, pentru a se implica într-o activitate neremunerata, ce planuri are pentru viitor și ce persoane l-au inspirat.

 

R: Spune-mi te rog care sunt pasiunile tale. Ce îți place să faci în puținul timp liber pe care îl ai?

A.G: În timpul liber sunt un adolescent ca oricare altul – îmi place să mă plimb, să petrec timp cu prietenii/familia, să mă uit la seriale, etc. Pasiunea mea principală rămâne, însă, voluntariatul.

R: Ce îți dorești să faci după terminarea liceului?

A.G: După terminarea liceului, doresc să îmi continui studiile în străinătate, mai exact la University of Manchester, specializarea Business și Management.

R: Ai un model al succesului, care să te inspire și pe care să îl urmezi?

A.G: Nu pot spune că am un ”model al succesului”, însă pot afirma faptul că toți oamenii pe care îi întâlnesc mă inspiră. Consider că pot învăța câte ceva nou de la orice persoană cu care interacționez. În viața mea de voluntar, însă, au fost câteva persoane care m-au determinat să mă implic în cât mai multe activități și să conștientizez importanța voluntariatului în societate – doamna Andreea Mihaela Niță (președinte A.C.C.E.S. Oltenia) și întreaga echipă minunată pe care o coordonează, domnul Vlad Drăgulescu (director artistic al Teatrului Național ”Marin Sorescu” Craiova) și doamna Claudia Gorun (secretar artistic al Teatrului Național ”Marin Sorescu” Craiova).

R: Care a fost momentul când ai început să te implicit în activități de voluntariat și de ce ai făcut acest lucru?

A.G: Am început să fac voluntariat în toamna anului 2015, în cadrul A.C.C.E.S. Oltenia, din dorința de a-i ajuta pe ceilalți și de a contribui la o societate mai bună.

R: De ce ai încuraja pe alți tinerii de vârsta ta să devină voluntari?

A.G: Un proverb grec spune că ”O civilizație înflorește atunci când oamenii plantează copaci la umbra cărora nu vor sta niciodată”. Foarte mulți adolescenți își doresc să vadă o schimbare în societate, dar, de cele mai multe ori, nu realizează că ei înșiși pot fi acea schimbare. Voluntariatul este unul dintre cele mai eficiente moduri prin care un adolescent își poate petrece timpul liber. Te distrezi, cunoști oameni noi, te dezvolți, înveți lucruri noi și cel mai important, contribui la formarea unei lumi mai frumoase. Diversitatea proiectelor este atât de mare, încât pot spune că orice adolescent ar putea găsi măcar o activitate la care să participe cu drag.

R: In cate proiecte te-ai implicat pana acum?

A.G: 1.Eroi de Poveste
2. Europa Season
3. Friendship Season
4. EuroDEM – Youth Development (EDYD)
5. Closer to Europe. I am EU.
6. Model E.U. Craiova
7. I Like The Museum
8. Discurs cultural – competiție de Public Speaking
9. Promovarea ofertei educaționale ”Universitatea din Craiova – Facultatea de Științe Sociale”
10. Târgul Jucăriilor – ediția VII
11. Festivalul Internațional Craiova Muzicală – ediția 43
12. Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova
13. Târgul de Turism al Olteniei

 

R: Care este proiectul tău “de suflet” ?

A.G: Proiectul meu ”de suflet” este Eroi de Poveste, deoarece cu acesta mi-am început activitatea de voluntariat în 2015, și particip cu drag la orice activitate întreprinsă în cadrul acestuia.

R: Ce ai învățat din proiectele în care ai fost antrenat? Te-au schimbat acestea în vreun fel ?

A.G: Da, din toate proiectele la care am participat am avut câte ceva de învățat. Voluntariatul m-a ajutat să mă maturizez și să îmi descopăr anumite calități și aptitudini.

R: Cum vede o persoană care zilnic își rupe câteva ore din timpul său, atitudinea generală a oamenilor? Sunt ei deschiși la genul acesta de activități ?

A.G: Da, oamenii cu care am interacționat în cadrul proiectelor au fost, în mare parte, deschiși la genul acesta de activități. Îmi place să văd cum numărul persoanelor dornice să se implice în activități de voluntariat crește considerabil.

 

 

Autor:Laurentiu.S

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *