Grecia/referendum: Alexis Tsipras spune că nimeni nu poate ignora voința unui popor

„Voința guvernului poate fi ignorată de mulți. Dar voința poporului nu poate fi ignorată de nimeni”, a spus Tsipras, potrivit EFE, după ce a votat în circumscripția sa electorală din cartierul Kipseli, din nordul Atenei.

Tsipras a insistat că „astăzi poporul grec trimite un mesaj cum că și-a luat destinul în propriile mâini, că democrația învinge teama, hotărârea învinge propaganda fricii”. Într-o circumscripție electorală plină până la refuz de camere de luat vederi și în aplauzele concetățenilor, Tsipras — îmbrăcat cu o cămașă albă și pantaloni gri — a lansat un mesaj și Uniunii Europene, afirmând că votul de duminică reprezintă „un mesaj al hotărârii nu doar de a rămâne în Europa, ci și de a trăi cu demnitate în Europa”.

Guvernul său a făcut campanie pentru un „nu” la referendumul al cărui rezultat va fi crucial pentru viitorul primului guvern al stângii radicale din Uniunea Europeană, dar și pentru rolul Greciei în Europa, comentează AFP.

Tsipras s-a declarat optimist în legătură cu rezultatul votului. „Astăzi este o zi de sărbătoare pentru că democrația este o sărbătoare. Sunt încrezător că mâine vom deschide o cale către toate popoarele Europei”, a spus Tsipras, citat de DPA.

Potrivit EFE, la rândul său, partenerul de coaliție al lui Tsipras și liderul partidului naționalist Grecii Independenți, Panos Kamenos, a declarat că „poporul nu se teme” și nu va ceda în fața „minciunilor” colportate de unii „analiști” cu privire la impozitarea depozitelor bancare.

Kamenos a făcut astfel aluzie la un articol publicat de cotidianul britanic Financial Times în ajunul referendumului, potrivit căruia guvernul elen ar intenționa să impoziteze cu 30% depozitele de peste 8.000 de euro deținute de cetățenii greci pentru a asigura fondurile necesare băncilor din țară. „Poporul nu se teme. Să nu uităm că democrația s-a născut în Grecia”, a spus Kamenos, care a votat la Atena.

sursa: AGERPRES

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *