Elveția: Progres spectaculos al dreptei anti-imigrație în alegerile parlamentare

UDC (SVP, în germană n.r.) ar obține aproape o treime din locurile Consiliului Național, cel mai mare număr pentru un partid în Elveția în cel puțin un secol, potrivit previziunilor agenției elvețiene de presă ATS și televiziunii publice RTS.

Uniunea Democrată de Centru ar câștiga 11 aleși, cu un total de 65 de reprezentanți în camera inferioară a parlamentului ce numără 200. Ea obține un scor mai bun față de cel din 2007 (62 de aleși).

În camera care își încheie mandatul și a fost aleasă în 2011, UDC ocupa 54 de locuri.

„Oamenii au votat ghidați de frică”, a reacționat la televiziune o candidată socialistă, Rebecca Ruiz, estimând că tema refugiaților și imigrația, favorită UDC, a fost „din păcate, foarte dominantă în campanie”.

Partidul Socialist (PS), al doilea partid din țară, ar pierde 2 locuri (46 de locuri în camera ce își încheie mandatul) și celălalt partid de dreapta, Partidul liberalilor radicali PLR (FDP), ar obține 3 aleși în plus (în prezent 30 de locuri), potrivit RTS.

Printre altele, partidele mai mici de centru și cele două principale formațiuni ecologiste ar pierde un total de 11 locuri.

Imigrația a fost tema centrală pentru alegători pe fondul unui val de solicitanți de azil din Orientul Mijlociu și Africa de Nord în Europa.

„Votul a fost clar”, a declarat liderul UDC Toni Brunner la televiziunea elvețiană. „Oamenii sunt îngrijorați de imigrația în masă spre Europa”.

Succesul UDC, împreună cu câștigurile obținute de partidul liberal PLR pro-afaceriști, i-a făcut pe comentatorii politici
să vorbească despre un „Rechtsrutsch” — mutare la dreapta — în politica elvețiană, mai notează Reuters.

AGERPRES

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *