Efectele pozitive pentru sanatate ale legumelor de primavara

– Sparanghel-această legumă poate să răsară încă din luna februarie și poate fi una din cele mai sănătoase pe care o puteți mânca. Sparaghelul este bogat în proteine și are puține calorii, conține un nivel ridicat de fibre alimentare. În plus, sparanghelul este o sursă excelentă de vitaminele A, C, K, acid folic, calciu, magneziu și potasiu. Sparanghelul poate fi ușor introdus în dieta dvs. întrucât poate fi ușor și rapid pregătit (pur și simplu pus pe grătar sau lăsat la abur câteva minute) pentru a se transforma într-o garnitură sănătoasă. O tulpină de sparanghel conține doar 4 calorii și oferă organismului cantități importante de acid folic, potasiu și fibre.

Anghinare-aceasta este o altă sursă importantă de fibre și substanțe nutritive esențiale dar și minerale cum ar fi fier, magneziu, fosfor, calciu, acid folic, potasiu și chiar vitaminele A și C. Anghinarea susține sănătatea ficatului și ajută la scăderea colesterolului, precum și în diminuarea simptomelor de dispepsie sau alte boli digestive. Această legumă poate fi prăjită, coaptă sau fiartă. Dacă introduceți această legumă în dieta dvs. cu siguranță că veți face o alegere sănătoasă.

Spanac-este o legumă de primăvară care poate fi ușor adăugată la dieta dvs. într-o varietate de moduri. Dacă mâncați mult spanac organismul dvs. va fi mai sănătos întrucât îi veți aduce cu ajutorul acestuia un aport semnificativ de vitamina C, vitamina K, acid folic, magneziu, fier dar și flavonoide care scad riscul apariției cancerului. Spanacul ajută la prevenirea apariției cataractei, bolilor cardiovasculare și poate fi consumat atât fiert cât și crud, în salate.

Ridichii-ridichiile sunt surse excelente de vitamina C, acid folic și potasiu. Prin simpla feliere și asezonare a salatelor cu acestea, vă puteți bucură de multiple beneficii pentru sănătate, oferite de aceste legume. Printre acestea se număra îmbunătățirea funcțiilor rinichilor, scăderea riscului declanșării canceului, ameliorarea problemelor digestive și scăderea inflamației din organism. În plus, ridichiile sunt bogate în antioxidanți care mențin tinerețea corpului.

Ceapa verde-există mai multe soiuri de ceapă, dar primăvară este întâlnită mai ales ceapa verde. Aceasta poate fi consumată în salate, supe și în compoziția anumitor preparate culinare. Cu puține calorii, bogată în potasiu, fosfor și calciu, ceapa este un diuretic natural și ajută la tratarea astmului dar și la scăderea colesterolului.

Mazăre-primăvară puteți consuma mazăre proaspătă, fie gătită, fie crudă, în salate. Această legumă cu gust dulce și plăcut este bogată în vitaminele A, C și K, dar și mangan, fier, acid folic. De asemenea, mazărea conține și alte minerale și vitamine utile organismului pentru a funcționa optim. În plus, această legumă conține fibre necesare pentru o bună digestie. Puteți păstra în frigider mazărea proaspătă timp de 2-4 zile.

Avocado-chiar dacă ne putem bucura de avocado pe întreg parcursul anului, acesta este considerat un fruct de primăvară. Se știe faptul că avocado conține grăsimi bune pentru organism: acid oleic, grăsimi mononesaturate care cresc nivelul de lipoproteine cu densitate mare, dar avocado este și o sursă excelentă de acid folic ( o cană conține 23% de adic folic). În pulpa de avocado se găsesc alfa-caroten, beta-caroten și luteină. Unii cercetători afirmă că nivelul ridicat de fitonutrienți din avocado pot stopa apariția cancerului oral prin creșterea cantității de radicali liberi.

Țelina-aparențele pot fi înșelătoare când vine vorba despre țelină. În ciuda aspectului său noduros, țelină este de fapt o legumă foarte sănătoasă. În interiorul acesteia puteți găsi vitamine cum ar fi: vitamina C, vitamina K, fosforul, potasiu, vitaina B6, magneziul și manganul care sunt importante pentru menținerea sănătății sângelui. În plus față de aceste substanțe nutritive, țelina este o sursă excelentă de fibre cu ajutorul cărora senzația de sațietate este menținută pe termen lung și vă fi îmbunătățită sănătatea digestivă.

Sfecla-este o legumă de primăvară care are în compozitei mulți fitonutrienți cu rol antioxidant, dar și magneziu, potasiu, fier, acid folic, fosfor, vitamina A, C și PP. Aceasta va contribui la detoxifierea organismului de toxine, dar are și rol antiinflamator. Sfecla roșie acționează în direcția scăderii hipertensiunii arteriale, scade riscul de boli cardiovasculare și luptă împotriva anemiei feriprive.

Roșii-sunt unele din cele mai consumate legume de primăvară. Conțin potasiu, fier, fosfor, calciu, magneziu, seleniu, vitamina A, vitamine din complexul B, vitamina C, vitamina E dar și calciu sau licopen. Persoanele care mănâncă în mod constant roșii vor dezvolta mai puține boli cardiovasculare, depresii, vor putea preveni apariția osteoporozei și a unor tipuri de boli degenerative și cancere.

Fasole verde-fasolea verde are în compoziție cantități importante de vitamina A și C care împreună contribuie la menținerea sănătății sistemului imunitar. În plus, în fasolea verde se mai găsește betacaroten necesar întregului organism, pentru eliminarea radicalilor liberi.

– Busuioc-agreat pentru aroma sa puternică și gustul plăcut, busuiocul poate fi adăugat mai ales la salate, paste dar și la sosul de roșii. Este bogat în vitamina A dar și flavonoide care ajută la protejarea structurilor celulare ale corpului dar și a cromozomilor de radiații. S-a dovedit științific faptul că persoanele care consumă mai mult busuioc au un nivel mai mic de colesterol și în cazul acestora există probabilități mai mici de a înregistra un atac de cord. De asemenea este cunoscut și rolul busuiocului de a relaxa mușchii, vasele de sânge și de a îmbunătăți circulația sângelui.

 

Sursa: Sfatulmedicului.ro

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *