EDITORIAL. Spiritul academic a murit, trăiască robele „academice” de absolvire!

Facultatea nu mai e ce a fost. De ce?


1. Pentru că pregătirea tinerilor absolvenţi de liceu ce intră în facultate este tot mai joasă. Cultura generală, sine qua non pentru ca un student (indiferent de facultate!) să poată să prindă spiritul academic, nu mai ţine de firesc ci de ideal. Suntem mulţumiţi că „bobocii” sunt alfabetizaţi….


2. Acceptarea locurilor cu taxă a dus la suprapopularea facultăţilor. Ce profesor poate da randament cu 100 de studenţi? Ce relaţie de tutelă academică se poate naşte când ai 30-40 de studenţi care „îşi iau licenţa” la tine, așa cum se întâmplă, de pildă, la medicină?
Trecem peste faptul că, serios vorbind, numărul locurilor cu taxă este fluctuant, făcând ca practic cine are chef să facă o facultate, să o facă, chiar dacă nu merită.


3. „Procesul Bologna” a redus facultatea la 3 ani, doctoratul tot la 3. Standardele pentru studenţi s-au prăbuşit şi ele. De exemplu se cere acum să scrii la o disertație cam cât la o lucrare de seminar mai serioasă. 


4. Obsesia „eficienţei” a dus la impunerea unor criterii pentru specializările socio-umaniste care poate că merg la facultăţile de inginerie….

Dar…avem în schimb robe, pălărioare de doctori honoris causa şi diplome frumoase. Oare sunt un bun surogat pentru spiritul academic ce a murit sau, în cel mai fericit caz, trage să moară?

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *