EDITORIAL. Actualitatea lui Reagen în societatea românească

Tocmai am citit un articol despre cele cinci cuvinte cheie ale programului politic al lui Ronald Reagan – ultimul mare preşedinte american. Nu pot să nu mă gândesc că toate aceste cinci teme se potrivesc mănuşă pentru un proiect de salvare şi renaştere a României, e drept, adaptat la realităţile terifiante ale vremurilor noastre.

1.Familie

Când Reagan vorbea despre familie nici măcar autorii de literatură fantasy nu îşi imaginau că, la nici 40 de ani după aceea, se va vorbi de „familii homosexuale”, de dreptul rudelor de a decide uciderea bătrânilor şi copiilor grav bolnavi. Tema protejării familiei, importantă atunci, a devenit şi mai importantă acum. De aceea un proiect de acum trebuie să fie pro-familie. Dar cum? Mai întâi de toate apărând familia de falsele definiţii ideologice ce sunt impuse acum. Familia nu poate fi, în România, decât fundamentată pe căsătoria dintre un bărbat şi o femeie, împlinindu-se deplin prin naşterea sau adopţia de copii. De aceea orice proiect politic conservator nu poate să nu aibă o puternică dimensiune socială – de protejare şi încurajare a familiilor, dar şi a naşterii de copii. Căci adevărul este acela că România a intrat deja în plină toamnă demografică. A milita pentru protecţia socială a familiilor, a gândi proiecte sociale pentru acestea, a adapta pentru familii diverse proiecte sociale deja funcţionabile şi viabile, precum „prima mea casă”, trebuie să fie prioritate pentru orice politică conservatoare. Niciodată nu sunt suficient de mulţi banii pe care statul trebuie să îi investească în familie şi în viitor. Pentru că nu toate familiile îşi doresc copii, dar şi pentru a împiedica uciderea copiilor nedoriţi prin avort, cred că politicienii conservatori ar trebui să gândească soluţii pentru investiţia în orfelinate şi în politici de protecţie şi ajutorare a copiilor orfani. Încurajarea avortului, ca și interdicția lui prin lege, nu trebuie să fie niciun moment alternative. În sfârşit, o chestiune importantă: statul să acţioneze prompt şi cu fermitate pentru a decădea din drepturile părinteşti şi a prelua, îngriji şi educa copiii folosiţi de către părinţii lor pentru cerşit şi alte activităţi infracţionale. Legea aici trebuie să fie clară, fermă, corectă, de necontestat prin diverse forme de….ţigănie.

2. Munca

Aici lucrurile sunt la fel de clare pentru România de acum ca şi pentru America din vremea lui Reagan. Pentru a încuraja o economie cu adevărat eficientă trebuie să avem o fiscalitate redusă, mecanisme birocratice cât mai simple şi fermitate în lupta împotriva evaziunii fiscale. Nu e altă filozofie economică mai bună. Acestor trei principii elementare trebuie să se adauge câteva particulare, pentru realitatea românească: avem nevoie de protecţie specială pentru mediul de afaceri românesc, avem nevoie de o lege a lobby-ului, care să limiteze şi să transparentizeze presiunea marilor corporaţii asupra clasei noastre politice şi avem nevoie de o negociere continuă şi susţinută cu Uniunea Europeană, pentru a proteja economia românească de directivele, recomandările şi standardele impuse de Bruxelles, de multe ori doar cu scopul de pregăti terenul pentru firme ale câtorva state din nucleul hard al UE. Fiind membri ai UE, trebuie să gândim soluţii pentru ca românii să muncească în România şi nu să fie încurajaţi să plece la munci umilitoare în alte părţi. Iar pentru asta este necesar să creştem nivelul de trai şi puterea de cumpărare a românilor.

3. Vecinătatea

Al treilea cuvânt cheie al programului lui Reagan a fost „vecinătatea”. Noi să îl traducem prin „societate civilă”, „parohie”, „biserică”, „congregaţie”. Avem nevoie de regăsirea unităţii şi coeziunii societăţii noastre: şi nicăieri nu o descoperim mai bine decât la nivelul de jos, la firul ierbii. Politicianul conservator trebuie să încurajeze parohia, să încurajeze Bisericile şi cultele din România să facă din parohii locul în care se naşte coeziunea socială, în care se întemeiază familii, în care se acordă- de către societate, nu de către stat, primul ajutor în caz nevoie, celula de bază pentru acţiuni civice şi sociale. De aceea trebuie pus capăt falsei societăţi civile care a parazitat până acum relaţia stat-societate. Trebuie tăiată pretenţia de „societate civilă” acelor ong-uri care acţionează pe bani ai unor cercuri de interese străine de cele româneşti şi după agende ideologice mai mult decât vizibile. Odată curăţat terenul de buruieni, societatea civilă românească va ieşi inevitabil la lumină – pentru că nu e altă cale.

4. Pacea

Desigur, Reagan când vorbea de pace, avea în spate o Americă care, dacă strănută, jumătate din lume face guturai. România nu are nici locul şi nici rolul acesta în istoria lumii. Conservatorii români trebuie însă să militeze pentru pace socială – pentru o Românie în care infracţionalitatea este combătută cu fermitate, în care nu este posibil, ca acum, ca nişte violatori să fie cercetaţi în stare de libertate, sau ca nişte criminali periculoşi să fie eliberaţi pentru „bună purtare”. Pacea internă se întemeiază pe o justiţie care aplică legi juste, clare şi coerente. Iar politicianul conservator are obligaţia să lucreze pentru ca legislaţia noastră să fie justă, clară şi coerentă. Că de asta, sperăm, va ajunge parlamentar. În politica externă, România trebuie să fie echilibrată şi coerentă, loială parteneriatelor sale dar aceasta după ce şi-a negociat fiecare parteneriat la modul cel mai serios şi cât mai în interesul său naţional.

5. Libertatea

Acesta este un principiu fundamental doar dacă o înţelegem ca fiind însoţită de o matură responsabilitate Suntem liberi cu adevărat doar atunci când suntem conştienţi de toate consecinţele libertăţii noastre. De aceea orice conservator ştie că de fapt societăţile libertine nu sunt libere ci sunt societăţi sclavagiste. Nu e nicio libertate în spatele libertinajului sexual, care duce la distrugerea de vieţi, de suflete, de sentimente. Nu e nicio libertate în spatele legalizării consumului de droguri – căci un dependent de droguri nu este un om liber. Nu e nicio libertate în a profera o ideologie liberticidă şi distructivă. O societate a oamenilor liberi, este, pentru un conservator, o societate a oamenilor maturi, educaţi şi responsabili.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *