De Sânziene, Bucureștiul sărbătorește IA

De Ziua Internațională a Iei, Creart — Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Primăriei Municipiului București organizează un eveniment urban, contemporan, românesc, numit IEsc, care se va desfășura în Grădina cu Filme din Piața Lahovari nr. 7.

„IEsc este un eveniment pe care îl dedicăm acestei piese de port popular care a devenit brand de țară. Veți participa la un mix de manifestări urbane: ședințe foto neconvenționale, ateliere creative, expoziție de accesorii, proiecție de film românesc — „Aferim!” și un concert Maria Răducanu — la Grădina cu Filme, precum și multe alte surprize pregătite pentru iubitorii de frumos, pentru cei care apreciază valoarea acestui simbol național”, susțin organizatorii într-un comunicat transmis AGERPRES.

Intrarea la toate activitățile din cadrul IEsc este gratuită.

De asemenea, de la Târgul de Sânziene, la Muzeul Țăranului Român, vizitatorii își pot procura vestita ie, confecționată de meșteri populari.

„Vă așteptăm să purtați, să probați și să târguiți ii vechi și ii noi: ii de sărbătoare, ii cu poale și ii fără poale, ii cu mărgele, ii ciupag, ii cusute pe marchizet, ii cusute pe pânză de casă, ii cu fodori la mâneci, cămăși de lucru, cămăși încrețite la gât, poale…”, precizează organizatorii.

Pe 24 iunie, de Sânziene, românii din țară și de pretutindeni sărbătoresc Ziua Internațională a Iei, la inițiativa comunității ‘La Blouse Roumaine’.

Astăzi ia este celebrată în 48 de țări și în sute de orașe de către cei care ne îmbrățișează cultura.

Dacă în trecut ia reprezenta un articol vestimentar purtat în zi de sărbătoare la sate, astăzi este un simbol al valorilor autentice românești, cu care se identifică inclusiv omul modern.

sursa: AGERPRES

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *