Dacă Grecia nu plătește datoria de 1,7 miliarde de dolari, FMI va considera că scadența este depășită

„Directorul general al FMI, Christine Lagarde, va notifica imediat boardul instituției în cazul în care nu se efectua plata”, a precizat Gerry Rice.

Declarațiile sale vor risipi probabil percepțiile unor analiști că o intrare a Greciei în incapacitate de plată nu va provoca imediat turbulențe în afara țării, consideră specialiștii.

Chiar dacă Grecia și creditorii par să se apropie de încheierea unui acord până la expirarea termenului limită, FMI nu va extinde calendarul plăților pe care trebuie să le efectueze autoritățile de la Atena, a precizat Gerry Rice, adăugând că instituția este de aceeași parte cu europenii în negocierile cu Grecia.

Afirmațiile oficialului FMI vin pe fondul sporirii criticilor creditorilor internaționali privind atitudinea Guvernului de la Atena, care refuză în continuare solicitările reprezentanților UE, BCE și FMI, Grecia riscând să între în incapacitate de plată și în cele din urmă să iasă din zona euro (Grexit).

‘Speranța noastră este că plata va fi făcută’, a dat asigurări oficialul FMI.

Statele care au întârziat plata datoriilor nu mai pot primi finanțare suplimentară de la FMI și, în ultimă instanță, pot pierde statutul de membru al organizației.

Grecia a amânat recent o plată care trebuia rambursată către FMI până la data de 5 iunie și a anunțat că va cumula într-o singură sumă toate tranșele în valoare de 1,7 miliarde de dolari ce trebuie returnate Fondului în cursul lunii iunie.

Statul elen este presat de creditorii săi internaționali să adopte un pachet de reforme în schimbul unor noi fonduri care să îl mențină pe linia de plutire.

Moritz Kraemer, directorul diviziei de ratinguri suverane de la agenția de evaluare financiară Standard & Poor’s Ratings Services, a avertizat luna aceasta că ar putea fi doar o chestiune de timp până când Grecia nu va mai putea rambursa sumele datorate deținătorilor de obligațiuni și băncilor. Potrivit lui Kraemer, ‘adevăratul termen limită’ va fi în luna iulie, când Grecia are de rambursat unele obligațiuni pe care le deține Banca Centrală Europeană.

‘Dacă vor rata acea plată, estimările mele sunt că va fi imposibil pentru BCE să continue să acorde lichiditate de urgență sistemului bancar din Grecia’, a apreciat oficialul S&P.

sursa: AGERPRES

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *