Cum percep studenții actualele evenimente politice

După cum bine știm, în ultima săptămână societatea a devenit foarte tensionată, în urma adoptării de către Guvernul României a OUG 13, ce prevedea modificarea articolului 297 din Codul Penal, articol care face referire și definește abuzul în serviciu. Pe acest fond, sute de mii de oameni au ieșit în stradă să își manifeste dezacordul și bineînțeles, ca în orice context similar, poporul s-a împărțit în două tabere. Deoarece cu toții acceptăm ideea conform căreia tinerii sunt speranța țării și că universitățile sunt centrele care materializează dorința de progres dintr-o societate, am ales să stăm de vorba cu câțiva studenți (din ambele tabere, pentru a respectă deontologia gazetăriei) și să vedem cum se reflectă manifestațiile din stradă în mediile academice.

 

 Cred că orice persoană care are o minimă cultură politică știe care sunt mecanismele statului democratic. Există trei puteri-legislativă, executivă și judecătorească. 

Studenții spun că au ieșit în stradă pentru că nu sunt de acord cu legile date de noul guvern sau pentru “a da dovezi la lume”, a arăta că și românii pot ieși din zona de comfort și se pot opune lucrurilor cu care nu sunt de acord: “in ultimii ani, ne-am câștigat reputația de popor pesimist, cu atitudine de învinși, nemulțumiți și neputincioși, iar protestele au fost modalitatea prin care ne-am ridicat la înălțimea standardelor reliefate de versurile imnului national”, cum ne declară S.T, studentă la facultatea de Litere.
Alt student al facultății de Științe Sociale își exprimă dezacordul față de modul de desfășurare al evenimentelor, deoarece, spune el, strada nu este o forță ci doar un “termometru” care măsoară temperatura socială și democrația nu este despre cine țipă mai tare: “Există trei puteri-legislativă, executivă și judecătorească. Nu există o a patra putere-„Strada”-care să le poată delegitima pe celelalte. În Parlament este reprezentată toată lumea-inclusiv cei care nu sunt de acord cu actualul guvern. E drept, proporțiile reflectă rezultatele jocului electoral. Însă în democrație nu contează cine tipă mai tare…strada este mai mult un „termometru” care arată faptul că nemulțumirile și frustrările au depăsit pragul critic în rândul anumitor categorii sociale. Dacă poate schimba ceva sau nu, depinde de decidenții politici. Strada are cel mult un rol consultativ”.

 

 Guvernul funcționează pe principiul câinii latră, ursul merge

A fost energie și bucurie că societatea românească se solidarizează și se trezește, spun cei care au participat la proteste, iar cei care au ales să rămână acasă sunt de părere că votul este cel mai important mecanism democratic sau că protestele sunt neautorizate și încalcă normele de drept. Dar asupra unui lucru converg cu toții și nu sunt de acord. Chiar dacă fondului sunt dispuși să îi acorde credit, forma, adică modul în care a comunicat guvernul, lipsa de transparență și graba nejustificată le ridica anumite semne de întrebare :” Modul în care a comunicat guvernul, maniera în care a adoptat acea ordonanță este un exemplu de tâmpenie. Au lipsit specialiștii în comunicare, nu s-a apelat la sociologi și la alți specialiști în evaluarea impactului politicilor publice. Deși pe fond sunt de acord cu poziția guvernului, forma în care a acționat în această perioadă este cel puțin regretabilă.”, Susține același student al facultății de Științe Sociale, C.V.

 

 E mult mai ușor să pui o ștampilă cu discernământ la momentul potrivit, decât să îngheți de frig seri la rând, maltratându-ți corzile vocale 

Există o tendință certă de schimbare, oamenii nu se vor opri până nu o să obțină ceea ce doresc și factorii decizionali din țara noastră ar trebuie să gestioneze mai bine această situație tensionată, fiind periculoasă pentru siguranța statului, conchid cei intervievați.
De asemenea, o altă studentă de la facultatea de Litere, B.R, a ținut să îndemne oamenii să meargă la vot, să o facă cu discernământ și a folosit drept încheiere maxima unui filosof francez: “E mult mai ușor să pui o ștampilă cu discernământ la momentul potrivit, decât să îngheți de frig, seri la rând, maltratându-ți corzile vocale. Dar așa cum un mare filosof francez suținea <<numai un popor de zei s-ar putea guverna în mod democratic – căci oamenilor nu li se potrivește un guvernământ atât de perfect>>”

 

Autor: Laurentiu.S

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *