Convorbiri militare SUA-Rusia miercuri asupra siguranței aeriene în Siria

„Chiar dacă vom continua să nu fim de acord asupra politicii privind Siria, ar trebui să putem cel puțin să ne asigurăm că piloții noștri sunt în siguranță”, a declarat secretarul american al apărării Ash Carter marți în timpul unei deplasări la Boston.

Carter a precizat că la rundele anterioare de discuții s-au făcut progrese dar „nimic nu a fost finalizat”, însă Statele Unite se așteaptă la un acord cu forțele militare ruse în curând asupra unor protocoale de siguranță aeriană deasupra Siriei.

Intrarea Rusiei în războiul civil din Siria a ridicat preocupări asupra unor ciocniri accidentale între avioanele de luptă ale SUA și Rusiei. Pentagonul a citat deja cazuri în care avioanele rusești s-au apropiat de cele americane sau de drone.

Statele Unite au declarat că nu își vor modifica operațiunile aeriene împotriva Statului Islamic în Siria și nici nu vor coopera cu Moscova, având în vedere sprijinul Rusiei pentru președintele sirian Bashar al-Assad, amintește Reuters.

Dar Pentagonul a fost de acord să lucreze cu Moscova asupra unor proceduri de bază de siguranță aeriană și a spus că va ține deschis un canal de comunicare.

„Discuțiile noastre sunt foarte profesioniste, sunt foarte constructive și mă aștept să conducă foarte curând la un acord”, a declarat Carter într-un briefing de presă la Boston.

Propunerile SUA, prezentate pentru prima dată în timpul unei videoconferințe securizate între militari americani și ruși pe 1 octombrie, includ menținerea unei distanțe de siguranță între avioanele americane și rusești și utilizarea de frecvențe radio comune pentru apeluri de primejdie.

După anunțul lui Carter că o a treia rundă de discuții militare SUA-Rusia va avea loc miercuri, agenția rusă de presă Interfax, citând oficiali militari ruși, a precizat că discuțiile se vor ține prin videoconferință.

Mai devreme marți, armata SUA a anunțat că două avioane americane și două avioane rusești „au intrat în același spațiu de luptă” deasupra Siriei sâmbătă, aproape unul de celălalt, adaugă Reuters.

AGERPRES

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *