Bugetul general consolidat încheie prima lună din 2016 cu un excedent de 0,63% din PIB

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 20,4 miliarde de lei, reprezentând 2,7% din PIB, au fost cu 11,1% mai mari în termeni nominali față de aceeași perioadă a anului precedent. S-au înregistrat creșteri semnificative față de aceeași perioadă a anului precedent la încasările din impozitul pe profit (+48%), accize (19,2%), TVA (+17%) și contribuții de asigurări sociale (+11,1%).

Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 15,6 miliarde de lei, au crescut în termeni nominali cu 8,7% față de aceeași perioadă din anul precedent și cu un punct procentual ca pondere în PIB. Cheltuielile de personal au crescut cu 26% față de aceeași perioadă a anului precedent fiind determinate de majorările salariale acordate în a doua parte a anului 2015, respectiv cu 25% a personalului din sistemul public sanitar și a personalului din sistemul public de asistență socială, cu 15% a personalului din învățământ și cu 10% a personalului din sistemul bugetar exclusiv sănătate, învățământ și asistență socială.

Cheltuielile cu bunuri și servicii s-au redus cu 8,4% față de aceeași perioadă a anului precedent.

Cheltuielile pentru investiții, care includ cheltuielile de capital, precum și cele aferente programelor de dezvoltare finanțate din surse interne și externe, au fost de 686,9 milioane de lei, respectiv 0,1% din PIB, nivel similar cu cel realizat la aceeași dată a anului precedent (682,6 milioane de lei).

La începutul acestei luni, Comisia Europeană a estimat că în 2016 deficitul bugetar în termeni ESA ar urma să crească până la 3% din PIB, limita prevăzută în Tratatul de la Maastricht. Bugetul de stat este construit pe un deficit de 2,95% din PIB.

Execuția bugetului general consolidat pe anul 2015 s-a încheiat cu un deficit de 1,47% din PIB, după ce, la sfârșitul lunii noiembrie, autoritățile raportau un excedent de 5,3 miliarde de lei (0,76% din PIB).

Potrivit Ministerului Finanțelor Publice, creșterea cheltuielilor pe ultimele luni ale anului, și în special în luna decembrie, a fost în principal pentru investiții, atât a celor finanțate din fonduri europene, cât și din surse proprii și cu finanțare rambursabilă.

AGERPRES

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *