Arabia Saudită întrerupe relațiile diplomatice cu Iranul

Arabia Saudită a decis „să întrerupă relațiile sale diplomatice cu Iranul și cere plecarea în termen de 48 de ore a membrilor reprezentanței diplomatice iraniene”, a declarat Adel al-Jubeir într-o conferință de presă desfășurată la Riad.

Ministrul a denunțat „ingerințele negative și agresive ale Iranului în treburile arabe care duc frecvent la pagube și distrugeri”.

Atacul manifestanților asupra ambasadei saudite la Teheran și a consulatului saudit din orașul iranian Machhad constituie „o încălcare flagrantă a tuturor convențiilor internaționale”, a mai spus el, acuzând autoritățile iraniene că nu a făcut nimic pentru a împiedica aceste agresiuni.

Execuția sâmbătă a șeicului saudit Nimr Baqer al-Nimr, un critic virulent al puterii de la Riad, a exacerbat tensiunile din Orientul Mijlociu, în special în Iran unde ambasada saudită a fost distrusă parțial de manifestanți.

„Sângele nedrept vărsat al acestui martir oprimat va produce fără îndoială efecte în curând și răzbunarea mâinii divine va cădea asupra politicienilor saudiți”, a avertizat liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei.

Cu câteva ore mai devreme, în mijlocul nopții, sute de persoane furioase au lansat cocteiluri Molotov asupra ambasadei Arabiei Saudite la Teheran unde au reușit să pătrundă. „Focul a distrus interiorul ambasadei”, potrivit unui martor ocular.

Consulatul saudit la Mașhad (nord-est) a fost, de asemenea, atacat. Poliția iraniană a anunțat că 40 de manifestanți au fost arestați la Teheran și patru la Mașhad.

AGERPRES

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *