Angela Marinescu, Mircea Cărtărescu și Mircea Martin printre laureații Premiilor Observator cultural

Premiul Opera Omnia „Gheorghe Crăciun” a fost acordat poetei Angela Marinescu.

„Sunt copleșită. Nu m-am așteptat nici o clipă să primesc acest premiu. Pentru că nu știu ce să spun. (…) Scrisul este înăuntrul meu. Eu sunt în afară.”, a mărturisit poeta, afirmând că în poezia sa, „care este foarte multă confesiune”, regăsim „muzică, tensiune, indecență”.

La „Proză” premiul a fost acordat lui Mircea Cărtărescu, pentru „Solenoid”, Editura Humanitas, și lui Daniel Vighi, pentru „Trilogia Corso”, Editura Cartea Românească, în timp ce Ștefan Manasia, a primit a primit premiul la secțiunea „Poezie”, pentru volumul „Cerul senin”, Editura Charmides.

Pentru „Critică literară/Istorie literară/Teorie literară”, premiul a revenit lui Mircea Martin, pentru „Radicalitate și nuanță”, Editura Tracus Arte.

„E o carte veche și nouă, în același timp. Cartea mea nu e un manifest, ci o pledoarie.”, a mărturisit criticul. El a criticat „agresivitatea unor confrați care se cred vașnici și nu sunt decât jalnici”.

La „Memorialistică”, premiul a fost acordat Anei Dragu, pentru cartea „Mâini cuminți. Copilul meu autist”, Editura Polirom, în timp ce Premiul la secțiunea „Eseistică/Publicistică” a fost decernat lui Gabriel Andreescu, pentru „Existența prin cultură. Represiune, colaboraționism și rezistența intelectuală sub regimul comunist”, Editura Polirom.

Ionelia Cristea, pentru volumul „Noaptea de gardă” (poezie), Editura Cartea Românească și Cristian Fulaș, pentru cartea „Fâșii de rușine” (proză), Editura Gestalt Books, au obținut premiul la „Debut”.

Juriul care a decis premiile în 2016 a fost alcătuit din: Carmen Mușat (președinta juriului), Bianca Burța-Cernat, Adina Dinițoiu, Cezar Gheorghe, Adrian Lăcătuș, Iulia Popovici și Claudiu Turcuș.

Noutatea ediției din acest an a Galei Premiilor Observator cultural a fost introducerea unui nou premiu — Observator Lyceum, acordat de un juriu alcătuit din elevi de la șapte licee de elită din București, distincție acordată lui Octavian Soviany, pentru romanul „Moartea lui Siegfried”, Editura Cartea Românească.

La această ediție revista l-a omagiat pe traducătorul Dinu Flămând, pentru Seria Fernando Pessoa, de la Editura Humanitas, care a mărturisit atracția spre „dialogul cu marea literatură a lumii”.

Gala, la care a fost prezent ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a fost prezentată de actorul Sever Andrei, acordurile Blue Spirit&Mike Godoroja agrementând muzical evenimentul prin două apariții îndelung aplaudate.

AGERPRES

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *