Ai condus fără rovinietă? Vezi în cât timp poți primi amenda!

Șoferii care sunt surprinși că merg cu mașina pe drumurile naționale fără a avea o rovinietă valabilă pot fi sancționați de către autorități. De obicei, fapta este constatată cu ajutorul camerelor video de supraveghere, ceea ce poate duce la o întârziere în stabilirea amenzii și transmiterea ei către șoferi. În condițiile în care Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a clarificat recent momentul de la care amenda poate fi comunicată, vă explicăm astăzi cât de mult poate dura până ce șoferii primesc efectiv documentul.

Circularea cu mașina pe drumurile naționale fără a avea o rovinietă valabilă este o faptă pentru care șoferii pot fi amendați, conform Ordonanței Guvernului nr. 15/2002. Poate cea mai uzuală modalitate în care se poate constata încălcarea obligației este folosirea camerelor video amplasate pe drumurile naționale.

Într-o asemenea situație, fapta șoferului nu este sancționată, în principiu, chiar la momentul la care este săvârșită, ci ulterior, după vizionarea înregistrărilor video. Cu alte cuvinte, procesul-verbal de contravenție poate fi încheiat la mai mult timp după săvârșirea faptei, iar comunicarea acestuia se poate face abia după ce documentul este întocmit, așa cum a stabilit recent ICCJ.

În aceste condiții, potrivit Ordonanței Guvernului nr. 2/2001, procesul verbal de constatare poate fi întocmit în maxim 6 luni de la data faptei . Apoi intervine termenul legal în care amenda contravențională trebuie comunicată șoferului. Acesta este de două luni de la data încheierii procesului-verbal, cum ne informeaza avocat.net. Prin urmare, rezultă ca timpul maxim în care o amendă pentru lipsa rovinietei poate ajunge acasă este de 8 luni.

 

Autor:Laurentiu.S

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *