5 ingrediente periculoase conținute de produsele cosmetice

Zilnic, pielea intră în contact cu zeci, sute de chimicale provenite din produsele cosmetice pe care fiecare persoană le folosește.

Deodorantul, loțiunile de corp, șampoanele și parfumurile utilizate conțin substanțe periculoase pentru organism: sunt iritante, perturbă echilibrul hormonal sau chiar sunt cancerigene.

Educarea consumatorilor este esențială în acest caz. Acest lucru presupune cunoașterea ingredientelor nocive și evitarea produselor care le conțin:

1) Parabenii. Sunt utilizați pe scară largă în produsele cosmetice drept conservanți sintetici care previn dezvoltarea bacteriilor, a microbilor și a mucegaiului. Oricât de bine sună în teorie, în realitate, parabenii sunt absorbiți prin piele, fiind identificați în probele de biopsie ale tumorilor mamare.

Aceștia sunt folosiți în săpunuri, paste de dinți, șampoane și geluri de dus, în creme și în deodorante. Pot fi găsiți, de asemenea, în unele produse alimentare și farmaceutice.

2) Coloranții sintetici. Culorile sintetice utilizate pentru a înfrumuseța aspectul produselor cosmetice sunt derivate, de regulă, din gudron de petrol sau cărbune și conțin săruri de metale grele, care se depozitează sub formă de toxine în piele, provocând iritații.

Mai mult, există studii potrivit cărora colorantii artificiali ar fi agenți cancerigeni, dar și că ar duce la dezvoltarea ADHD la copii.

3) Ftalații. Reprezintă un grup de substanțe chimice utilizate într-o gamă largă de produse cu rolul de a crește flexibilitatea materialelor plastice.

Principalii ftalați din produsele cosmetice și produsele de îngrijire personală sunt dibutil, utilizat cu precădere în lacul de unghii, și dimetil, utilizat în parfumuri, în loțiuni de corp, în creme hidratante și în fixativul de păr.

Ftalații perturbă funcționarea sistemului endocrin și au fost legați de un risc crescut de cancer la sân, de dezvoltarea prematură a sânilor la fete și de malformații congenitale.

4) Triclosan. Este un agent chimic antimicrobian, antibacterian și conservant utilizat pe scară largă în produsele cosmetice. Acesta afectează sistemul endocrin-în special tiroida și hormonii de reproducere-și este iritant pentru piele. Există dovezi care arată faptul că utilizarea triclosanului dezvoltă rezistența la antibiotice.

Tricolsonul pot fi găsit în pasta de dinți, în săpunuri antibacteriene și în deodorante.

5) Formaldehida. Este un ingredient chimic folosit ca dezinfectant și conservant. Această se găsește în creme, săpunuri, deodorante, ojă, rimeluri.

Formadelhida este potențial cancerigenă, putând provoca cancer nazal și nazofaringian. Poate afecta ochii, pielea, plămânii și favorizează apariția durerilor de cap, a insomniilor, a alergiilor, putând inclusiv provoca crize de astm.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *